HRANA KOJA SE LIJEPI ZA CRIJEVA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nutricionisti ističu da sledećih deset vrsta hrane nikako ne smijemo da jedemo ako želimo dobro zdravlje. Vi možete i ne morate da se složite sa njima.
1. Voćni jogurt 
Jogurt je zaista dobar za naše tijelo, ali onaj “obični” bez šećera i aditiva. Voćni jogurt može biti odličan desert, ali nije neophodan mlečni proizvod. Nutricionisti preporučuju da se izbjegavaju mlečni proizvodi koji sadrže skrob. Ako baš volite voćni jogurt, napravite ga sami. U obični jogurt dodajte malo meda i voća, i bar ćete znati da jedete nešto zdravo. 
2. Pirinač 
Nutricionisti kažu da je pirinač skoro kao hljeb. Bijeli pirinač je najmanje koristan. Sadrži veliku količinu jednostavnih ugljenih hidrata koji mogu izazvati gojaznost. Dobar pirinač je onaj koji je visokokvalitetan a takvog skoro da i nema kod nas na tržištu. 
3. Peršun 
Vjerovali ili ne, ali peršun može da bude toksičan. Kuvari koji ga dodaju salatama i jelima ne znaju da je peršun u stanju da se za 30 minuta pretvori u otrov. 
Peršun ne bi smjeli termički da obrađujemo, jer je samo svjež peršun zdrav. Pri serviranju jela koristite samo svjež peršun. 
4. Sosevi
Da li ste ikada uporedili domaći paradajz sos sa kečapom? Da li ste primijetili razliku u ukusu i koliko je domaći paradajz sok ukusniji? Isto važi i za majonez i senf. Stvar je u tome da svi industrijski sosevi sadrže šećer.
Nutricionisti objašnjavaju da je proizvođačima jeftinije da dodaju šećer kako bi obogatili ukus, nego da dodaju još paradajza. 
Ako volite kečap naša preporuka je da sameljete pradajz, dodate maslinovo ulje i začine i uživate u zdravom sosu. 
5.Suvo voće i voćni čips 
Voćni čips se pravi tako što se prži u dubokom ulju. Tako da taj voćni čips sadrži brdo kalorija koje se prosto lijepe za vas. Isto važi i za suvo voće koje nakon sušenja gubi svoju nutriativnu vrijednost i prosto nije više zdravo. 
Voće koje se suši prirodno ne može da ima svijetlu boju, sjaj i mekoću. Sve je to vještački izazvano.
6. Grožđe 
Možda zvuči bizarno, ali grožđe nije baš zdravo. Ovo voće sadrži toliko šećera da nas tera da ga jedemo sve više. Tijelo primi previše šećera što se može negativno odraziti na osobe koje pate od dijabetesa. Nutricionisti kažu da grožđe ne bismo smjeli da jedemo sa masnim jelima, ribom, svježim krastavcima, dinjom, pivom ili mlijekom. 
7. Loše termički obrađena riba 
Svi znamo koliko je riba zdrava zbog njenih omega 3 masnih kiselina. Međutim naučnici kažu da prženje ili kuvanje ribe šteti njenom hemijskom sastavu. Kardiolozi kažu da su pržene, dimljene i slane ribe izuzetno nezdrave i štetne za naše tijelo. 
8. Kukuruz 
Istraživanja su pokazala da modifikovana sorta kukuruza negativno utiče na kopnene i vodene organizme. Čak su otkrili da modifikovan kukuruz sadrži otrov. U mnogim zemljama ovaj tip kukuruza je zabranjen. Konzervirani kukuruz nemojte nikad da koristitie, savjetuju nutricionisti. Njihova preporuka je da se uopšteno izbjegava bilo koja konzervirana hrana. 
9. Bademovo i kokosovo mlijeko 
Ovo mlijeko sadrži šećere i aromatizatore koji dodaju kalorije našem tijelu. Najbolje je da ovakvo mlijeko ne konzumirate, ali ako baš želite kupite ga u organskim prodavnicama. 
10. Pirinčane galete 
Mnogi ga kod nas nazivaju i “stiropor” zbog njegovog suvog i bijelog izgleda. Prije par godina preporuka je bila da se ovaj kolač koristi prilikom dijete, te da se hljeb zamijeni njime. Međutim, danas nutricionisti kažu da ga nikako ne koristimo, jer sadrži visok glikemijski indeks. Zbog toga ćemo stalno osjećati glad i stalno ćemo jesti i tako u tijelo unijeti previše kalorija.

Izvor: magično bilje

Share.

About Author

Leave A Reply