HPV vakcinacija počinje u ponedjeljak

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vakcinacija djevojčica uzrasta devet godina protiv humanog papiloma virusa (HPV) počinje u ponedjeljak, 26. septembra.HPV jedan je od glavnih uzročnika karcinoma grlića materice, koji je trenutno jedan od pet vodećih kada su u pitanju maligne bolesti žena u Crnoj Gori.

Trenutno je na raspolaganju 1.750 vakcina, što je dovoljno za 44 odsto populacije koja bi trebalo da je primi.

U Crnoj Gori je oko 4.000 djevojčica uzrasta devet godina.

Dr Slađana Račić, pedijatar u Domu zdravlja i koordinator za Podgoricu kazala je u Bojama jutra na Televiziji Vijesti da je ova ustanova spremna za početak, te da će se vakcinacija obavljati po ustaljenom načinu.

Ona je objasnila da će timovi izabranih pedijatara pozivati roditelje čije su djevojčice u četvrtom razredu, za kada je planiran i redovni sistematski pregled.

”Tokom sistematskog pregleda obavljaće se i vakcinacija. Posebna priprema nije potrebna, a bilo bi poželjno da djeca doručkuju i pojedu laganiji obrok neposredno pred vakcinaciju”, navela je Račić.Vakcina će se davati u dvije doze, u razmaku od šest mjeseci.

”Vijesti” su krajem avgusta objavile da će vakcinacija protiv HPV početi 19. ili 26. septembra, u zavisnosti od procjene potrebnog vremena za distrubuciju vakcina, edukativnih sadržaja i na osnovu povratne informacije kolega sa terena da su svi tehnički detalji finalizovani i da vakcinacija može početi u svakoj opštini u Crnoj Gori.

Share.

About Author

Leave A Reply