GIMNAZIJALCI UČESTVOVALI NA FESTIVALU U FRANCUSKOJ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Učenici/ce Gimnazije „Panto Mališić“, tokom ovog mjeseca posjetili/le su Francusku, gdje su učestvovali/le na festivalu „Kle de Sol“, koji je održan u nekoliko gradova na obali Lamanša.

Tokom boravka u Francuskoj, Beranci/ke su više puta odigrali predstavu na francuskom jeziku kojom su se predstavili publici u Sen Malu, Dinaru, Kankalu i Komburu.

Pozorišnu trupu Gimnazije činili/le su učenici/ce Danica Raičević, Vasilije Peković, Marija Babović, Marija Knežević, Matija Šestović i Vasilije Kastratović, a predvodile su ih profesorice Dušica Šćekić i Sanja Vešović.

Profesorica Šćekić kazala je da je festival „Kle de Sol“ po treći put održan u Kankalu i pomenutim mjestima i da su se na njemu predstavili mjuziklom koji ima savremenu temu – bunt mladih protiv autoriteta, stereotipa i predrasuda koji vladaju u svakom društvu.

„Predstavu smo pripremali dosta dugo. U njoj je učestvovalo šest učenika i mislim da smo na kraju uspjeli da dočaramo i pokažemo ono što smo zamislili. Nastupili smo četiri puta i imali smo zaista dobar prijem kod francuske publike. Naši učenici/ce su pohvaljeni/e za glumu i izgovor, a kolege koje takođe rade pozorišne predstave tražile su mi tekst koji im se mnogo dopao“, dodala je Šćekić.

Za Danicu Raičević i Vasilija Pekovića ovo je bila prva posjeta Francuskoj, tako da su je iskoristili da osim učešća na Festivalu obiđu i Pariz i Mon Sen Mišel, iz kojih nose lijepe trenutke i nezaboravne uspomene.

„Za mene su to divni utisci i uspomene, koje će ostati urezane u mom sjećanju, jer sam se susrela sa nečim novim – francuskom kulturom, narodom. Pored Francuza, upoznali smo se i družili sa učenicama iz Rusije, Egipta i Tunisa, a išli smo i u posjete francuskim školama, što je takođe bilo novo i nezaboravno iskustvo za nas“, rekla je Danica.

Beranci su se u povratku zaustavili u Parizu i obišli znamenitosti grada po kojima je posebno poznat – Ajfelovu kulu i Luvr.

„To je zanimljivo iskustvo, posebno posjeta Ajfelovog tornja, na kojem se nijesmo popeli do samog vrha. Obišli smo muzej Luvr i pogledali izložbu povodom 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija”, naglasio je Vasilije.

Foto: Gimnazija “Panto Mališić”

Naši mladi sugrađani bili su smješteni kod lokalnih porodica u Kankalu i pozvali su domaćine da posjete Berane i Crnu Goru, jer bi im bila velika čast da im uzvrate gostoprimstvo.

Profesorica Ščekić preporučuje edukativna putovanja, slična ovom, kada se boravi u porodicama u kojima su učenici u situaciji da moraju da slušaju i govore francuski ili neki drugi jezik, jer se tako najbolje uči strani jezik.

Ona je najavila da će sa pozorišnim komadom koji su izveli u Francuskoj, najvjerovatnije učestvovali na crnogorskom Frankofonom festivalu za srednjoškolce u Baru i međunarodnom Frankofonom festivalu za srednjoškolce u Beogradu.

Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply