GALIĆ: POČELA DISTRIBUCIJA VAKCINA PO DOMOVIMA ZDRAVLJA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Distribucija vakcina po domovima zdravlja počela je danas, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić.

On je istakao da su domovi zdravlja spremni za distribuciju.

Galić je podsjetio da su prioritetne grupe zaposleni u staračkim domovima i ljekari koji su na prvoj liniji otpora.

“Zdravstveni radnici koji sada ne primi vakcinu, neće biti zaboravljeni. Čim stignu nove vakcine, svi koji žele biće vakcinisani”, kazao je Galić, dodajući da je danas za zaposlene Kliničkog centra opredijeljeno 150 doza vakcine.

Zaposleni u Domu za stare Pljevlja danas će se vakcinisati, ističe Galić, a ostali centri koji trenutno imaju zaraženih, kao što je u Bijelom Polju, sačekaće na imunizaciju, ali su vakcine, kako je kazao, ostavljene za njih.

“Potražnja velika, ne praviti gužve”

On je istakao da je potražnja vakcina velika, te da je za sada veći broj zdravstvenih radnika i štićenika staračkih domova nego vakcina.

Koju vakcinu, bi građani trebalo da prime, Galić navodi da će to najbolje znati izabrani ljekar.

“Najbolja je vakcina koja je dostupna ukoliko na nju nema kontraindikacija”, kazao je Galić.

On je apelovao na građane da ne prave gužve na punktovima gdje će se vakcinacija obavljati.

“Preko sredstava javnog informisanja domovi zdravlja će obavještavati koja prioritetna grupa se vakciniše u toku koje sedmice. Zatim građani mogu da zovu kol centre i tako zakazuju vakcinaciju” kazao je Galić.

“Mjere mogu biti samo rigoroznije”

Govoreći o Budvi i Tivtu gdje su najrigoroznije mjere, kazao je da se može reći da one daju rezultate, jer se broj oboljelih smanjuje, ali kako dodaje, još je rano govoriti.

Galić je pozvao građane drugih opština da se pridržavaju propisanih mjera, jer naredne mjere mogu biti samo rigoroznije, jer je “epidemija na visokom nivou”.

Istakao je da bi za druge opštine da se uvedu mjere kao u Budvi i Tivtu, u zavisnosti od epidemioloških indikatora.

“Na osnovu podataka sa terena, za sada bi se moglo reći da se ide u pravcu da mjere mogu biti rigoroznije”, kazao je Galić, piše portal Vijesti.

Share.

About Author

Leave A Reply