FIZIČKO, MUZIČKO I LIKOVNO SU NAJVAŽNIJI PREDMETI DO 12 GODINE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sve je više stručnjaka koji smatraju da je kreativnost najvažniji resurs 21. veka, ali da su u današnjem društvu kreativnost preduhitrile moderne tehnologije. Informacije stižu brzo, previše ih je, i često ne stižemo da ih koristimo na pravi način. I djeca se zagušuju nebitnim sadržajima, ne samo kroz obrazovanje.

Put do kreativnog bića polazi od igre a osnovna igra nastaje u pokretu, hodanju, trčanju, skakanju. Igrajući se dijete upoznaje svet. U igri se dijete priprema za život. I to je najvažniji posao djeteta.

“To je nekada bilo normalno, dijete trči od jutra do mraka preko kamena, preko potoka, preko grane, procjenjuje dužinu skoka, kako to mora da uradi. Pri tome drži ravnotežu, stalno mu cio mozak radi, mora da razmišlja – e, tu je prava igra, tako se mozak razvija”, objašnjava Ranko Rajović, autor programa “NTC sistem učenja”.

Što više igre u prirodi, ali i u vrtiću i školi. Uz fizičko, muzičko i likovno najvažniji su predmeti do 12 godine. Stvoriti podsticajno i bogato okruženje i različite mogućnosti za igru, osnovni je zadatak.

“Da se igra samo – sa odraslima, da se igra sa svojim vršnjacima, da se igra različitim stvarima, igračkama koje su savršene, ali isto tako nečim što je stvaranje i igračaka i igre”, kaže Ljubica Beljanski Ristić, rukovodilac programa “Školigrica”.

Rastko Ćirić odrastao je između crtaćih stolova svojih roditelja. Očev sat nacrtao je kada je imao dve i po godine. Ovo je samo jedan od mnogih crteža sa izložbe u Dečjem kulturnom centru a koji su mu pomogli da rekonstruiše svoj život i otkrije mnogo toga o sebi.

“Našao sam neke crteže budućih Ala i Bauka, recimo koje sam mnogo kasnije ilustrovao i crtao, tako da neki motivi neminovno potiču iz djetinjstva”, rekao je likovni umetnik i pedagog Rastko Ćirić.

Moć crtanja je velika, potvrđuje Uroš Petrović i kaže da mu ta klica iz djetinjstva olakšava pamćenje i pomaže u stvaranju Zagonetnih priča i pitanja dok kombinuje slike i riječi. Tako djecu uči da razmišljanju.

“Kad pogledam svoj život, kad se vratim unazad vidim u stvari da mi je najvažniji period bio kada sam otkrivao tajne, kada sam bio razigran, kada sam bio nemiran, kada sam bio radoznao”, kaže Uroš Petrović, pisac i koautor programa “NTC sistem učenja”.

Poruka roditeljima je: Ako želite kreativan svijet dopustite djeci da se igraju, podržite njihove zamisli, dozvolite im da se izraze i maštaju. Jer velike stvari počinju na vrijeme, u djetinjstvu.

Pripremila Gordana Glavinić

Izvor: RTS / Detinjarije

Share.

About Author

Leave A Reply