FILMSKI FESTIVAL “UBRZAJ 2022” U BERANAMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

XIII Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2022 pod sloganom „Jače od tišine“, biće održan 13. i 14. decembra, u Centru za kulturu Berane.

Centralni program ovogodišnjeg Festivala biće realizovan od 10. do 14. decembra u Muzičkom centru i Crnogorskoj kinoteci u Podgorici, a osim u Beranama, prateće izdanje će biti održano i u kinu „Boka“ u Kotoru, od 11. do 12. decembra.

XIII izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ, kao i uvijek, donosi isključivo premijerna izdanja filmova izuzetnog kvaliteta i najnovije produkcije, a koja su već uspjela da dobiju nominacije i priznanja na prestižnim regionalnim, evropskim i svjetskim festivalima.

Tako će tokom dvodnevnog trajanja festivala, beranska publika imati priliku da pogleda tri filma. Prvog dana, nakon svečanog otvaranja premijerno će biti prikazan dokumentarni film „Šejla“, kao i austrijski film „Korset“. Za drugi dan festivala zakazana je projekcija filma „Za*ebi ovaj posao“.

Pored filmskih projekcija,  kao i godinama unazad, predviđen je i prateći program, kako bi se napravio osvrt na poruke određenih filmova i aktualizivala neka od gorućih pitanja u oblasti ljudskih prava.

PR Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2022, Milica Zindović, kazala je da kroz Festival UBRZAJ nastavljaju višedecenijsko zalaganje za afirmaciju ljudskih prava, privlačeći široku i heterogenu publiku, što Festivalu “UBRZAJ” daje posebnu vrijednost u polarizovanom crnogorskom okviru. 

“Usmjerenost na moderni koncept ljudskih prava kroz medijum filma čini Festival UBRZAJ i mjestom susreta najrazličitijih društvenih aktera, čime se jača tolerancija i inkluzija u društvu. Filmovi koje prikazujemo su često daleko od komercijalnog filmskog izraza, ali predstavljaju dragocjen doprinos izgradnji kulture ljudskih prava, jer njihovim projekcijama nastojimo podstaći kritičko promišljanje, dijalog i akciju, okupljajući pojedince i organizacije koji mogu biti agens promjena”, naglasila je Zindović.
 

Ona je istakla da ih odziv i reakcije javnosti ohrabuju da Festival UBRZAJ i trajno vežu za kulturnu i filmsku mapu Crne Gore.

“Iz tog razloga, i ove godine pozivamo našu publiku da izađe iz svoje zone komfora i suoči se sa novim i izazovnim realnostima, te da se makar na kratko identifikuje sa sudbinom i životima najrazličitijih pojedinaca i zajednica, i da zajedno sa njima ili za njih razbijamo tišinu tamo gdje je ne smije biti. Ulaz na sve projekcije je besplatan”, kazala je Zindović.

Ovogodišnje izdanje Festivala podržalo je Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, Opština Kotor, Opština Berane, Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Kulturni centar Berane. Partneri su BELDOCS, Sarajevo Film Festival, Human Rights Film Network i Crnogorska kinoteka.

Prepoznajući Festival UBRZAJ kao manifestaciju od javnog značaja, kako ističu organizatori, podršku festivalu i ove godine su pružili javni servis Radio-televizija Crne Gore (RTCG), sa portalom RTCG.me, nezavisni dnevnik, Portal i televizija Vijesti, Gradska TV, Gradski radio i portal gradski.me, Prva TV, televizija Nova M, Radio i portal Antena M, dnevni list Pobjeda, portal CdM, Radio Berane i Radio Kotor, kao i novi medijski partneri – E TV, Dnevni list Dan i Portal Analitika.

Share.

About Author

Leave A Reply