“FESTIVAL MLADIH UMJETNIKA 19” U BERANAMA OVOG VIKENDA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

NVO “Udruženje mladih umjetnika Crne Gore“, u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore, organizuje “Festival mladih umjetnika 19”, koji će ove godine biti održan u Beranama, u petak 19. i subotu 20. jula.

Dvodnevni “Festival mladih umjetnika 19” donosi raznovrstan program iz različitih oblasti umjetnosti – pozorišne, likovne i muzičke, uz prateća predavanja o novoj umjetnosti i mladima.

U Polimskom muzeju i Centru za kulturu Berane, posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa radovima Veljka Kopitovića i Anje Radulović, odgledaju predstavu “Kapital” u režiji Andraša Urbana, prisustvuju predavanju Balše Brkovića, te uživaju u muzici Milivoja Pićurića u premijernom izvođenju Crnogorskog orkestra mladih, uz soliste Igora Pejovića (violina) i Andriju Jovovića (klavir).

“Festival mladih umjetnika” nastao je sa idejom stvaranja regionalnog centra okupljanja renomiranih mladih umjetnika tokom festivalskih dana. S obzirom na to da je cjelokupni umjetnički sadržaj u Crnoj Gori najčešće koncentrisan u primorskim gradovima, jedan od ciljeva ove inicijative jeste i kreiranje kulturne turističke ponude za posjetioce i stanovnike sjeverne regije.

“Festival je zamišljen kao sastajalište mladih umjetnika na jednoj alternativnoj i nekomercijalnoj lokaciji kao što je Berane. Tokom dva programski intezivna dana, mladi crnogorski umjetnici predstaviće svoje radove iz oblasti muzičke, likovne i dramske umjetnosti. Segment festivala koji povezuje ove tri oblasti jeste panel tj. razgovori mladih umjetnika i gosta festivala Balše Brkovića na temu nove umjetnosti i mladih. Kao otklon od komercijalizacije bilo koje vrste festival je idejno okrenut alternativnom teatru, savremenoj muzici i novoj umjetnosti.”, kazao je Igor Pejović, violinista i jedan od organizatora.

Nakon dvodnevnog programa, posjetioce očekuje koktel na kojem će moći da uživaju u jazz muzici Katarine Cvijović i Kapital benda u beranskom pabu “Štab”.

Ulaz za cjelokupan program festivala je slobodan, a prijatelji festivala su Opština Berane i Bonella Green Bazaar.

Share.

About Author

Leave A Reply