FESTIVAL FORTECA U BERANAMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Forteca interancionalni filmski festival Perast (FIFFP) koji okuplja filmove i autore sa sjevera Evrope (Nordijskih zemalja), iz regiona i svijeta ove godine biće održan i u Beranama. 

Drugo izdanje festivala u našem gradu počeće sjutra projekcijom filma “Čelične ratnice”, koji će ljubitelji filmske umjetnosti moći da odgledaju u sali Centra za kulturu sa početkom u 17:30 časova. Režiju ovog filma, koji govori o ženama koje su učestvovale u Prvom svjetskom ratu, potpisuje proslavljena glumica Jelena Mila Ivanišević.

U 19:30 časova na programu će biti film poznatog autora sa ovih prostora, Emira Kusturice „Na mlečnom putu“. Ovaj film je kompletno autorsko djelo u kojem Kusturica potpisuje režiju, scenario i igra glavnu ulogu, a u njegovom središtu je ljubavna priča smještena u ratne devedesete godine.

Drugog festivalskog dana u 17:30 časova biće prikazan film “Osmjeh ljetnje noći”, švedskog reditelja i scenariste Ingama Bergmana, jednog od najvećih i najuticajnijih reditelja dvadestetog vijeka.

Tog istog dana u 19:30h biće prikazana istorijska drama “Vitez templar”, čiju režiju potpisuje švedski režiser Piter Flint, a koji govori o krstašima sa sjevera Evrope.

Petak, treći dan festivala, rezervisan je za noviju švedsku produkciju, pa će u 17:30h biti projekcija crne komedije “Dnevnik dilera”, a u 19:30h film “Alvarijanska igra”, ljubavna priča slična Ani Karenjini.

Foto: Program festivala

Kako kažu organizatori cilj ovog festivala, jedinstvenog za Crnu Goru i uopšte Balkan, nije samo da se prikažu aktuelna filmska ostvarenja iz sjeverno evropskih država, već i da se pokaže koje mogućnosti saradnje još postoje, specifičnosti i prirodne ljepote koje naša zemlja ima, kao i da se kroz filmsku umjetnost promovišu i druge vrijednosti  – turizam, kultura i tradicija Crne Gore.

„FIFFP je most koji će prikazati filomve koji se ne viđaju često u našim krajevima. Festival je nastao iz potrebe da se bavimo i okrećemo nekim novim temama na filmu. Naziv Forteca (inače naziv za zidine Fortece iznad Prerasta) znači utvrđenje ili odbrana i bavi se odbranom kulturnih vrijednosti i nasleđa. A ljepšeg mjesta za taj doživljaj i stvaranje filmske umjetnosti nema“, poručuju iz organizacije.

Pored Berana, festival će se održati u Budvi, Baru i na Cetinju.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply