DOM ZDRAVLJA BERANE – KOD IZABRANOG DOKTORA UZ PRETHODNE KONSULTACIJE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Popuštanjem mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, koje važe tokom pandemije COVIDA 19, u svim zdravstvenim ustanovama u zemlji u potpunosti je normalizovan rad.

Izabrani doktori beranskog Doma zdravlja, radiće  sa pacijentima u punom radnom vremenu, od 7 do 21 h, a rad je, kao i prije pandemije korona virusa, organizovan u dvije smjene – prvoj od 7 do 14 h i drugoj od 14 do 21 h.

Obzirom da se I građani I medicinsko osoblje i dalje moraju pridržavati mjera u borbi protiv epidemije COVID 19,  dr Julijana Zečević, izabrani doktor za odrasle, za naš radio objašnjava na koji način se pružaju zdravstvene usluge i kako će biti organizovani specijalistički pregledi u Opštim bolnicama i Kliničkom centru Crne Gore.

“Osiguranici ne trebaju dolaziti kod izabranog doktora radi prepisivanja terapije i izdavanja doznaka.U te svrhe treba koristiti portal e-zdravlje ili nazvati broj telefona u ordinaciji.Osiguranici koji budu imali potrebu za pregledom ili konsultacijom sa izabranim doktorom, moraju unaprijed zakazivati pregled .U čekaonicama može biti najviše po jedan pacijent kod izabranog ljekara, kazala je Dr Zečević, uz napomenu, da na ulasku u Dom Zdravlja funkcioniše I dalje epidemiološki-trijažni pult,što znači da će svakom osiguraniku biti urađena anketa kao I do sada.

“Ulazak u Dom Zdravlja je moguć uz nošenje maske, marame ili platnene tkanine koja prekriva usta I nos.Da se ne bi stvaralo nepotrebno čekanje, molimo sugrađane da zakazuju posjete kod izabranog doktora putem telefona ili e-servisa”, kazala je Dr Zečević. Ona je dodala da će se  pacijenti, koji su imali zakazan specijalistički pregled u Opštoj bolnici I Kliničkom Centru,tokom protekla dva mjeseca, pregledati po prioritetima u smjenskom radu koji će biti organizivan od strane Opšte Bolnice I Kliničkog Centra.

Ranko Raketić, zaštitnik zdravlja pacijenata u beranskom Domu zdravlja  promovisao je  portal E – zdravlja Fonda za zdravstveno osiguranje, putem kojeg građani mogu doći do pravih informacija.

“Portal e-zdravlje je e-servis za građane koji olakšava brži I bolji pristup zdrastvenim uslugama. E-zdravlje u svojoj strukturi sadrži zakazivanje pregleda kod izabranog doktora, naručivanje terapije, spisak apoteka u kojima se može podići traženi lijek, kao I dostupnost rezultata biohemijskih analiza I validnost zdrastvene knjižice”, kazao je Raketić.

Vanja Ramusović, medicinska sestra u timu izabranih doktora za djecu, podsjetila je na važnost ove profesije dodajući da Međunarodni dan sestrinstva, zbog novonastale situacije nije obilježen kao prethodnih godina , okupljanjem medicinskih sestara.

“U današnje vrijeme, medicinska nije samo izvršitelj ljekarskih naloga  medicinskih tehničkih intervencija već ima svoj samostalan djelokrug rada.Učešćem u zdravstvenoj njezi, ona je nosilac preko 60 % zdravstvenih usluga I samostalna je u vršenju sestrinskih intervencija koje organizuje i kojima koordinira”, kazala je Ramusović.

Ona je još jednom podsjetila na važnost imunizacije I pozvala roditelje da dovedu djecu na redovnu vakcinaciju kako bi se izbjegle epidemije zaraznih bolesti koje se, upravo vakcinacijom, mogu prevenirati. “U beranskom Domu zdravlja se, tokom trajanja pandemije korona virusa, vakcinacija obavljala redovno. U dogovoru sa pedijatrima roditelji su dovodili djecu na vakcinaciju, pri čemu su I roditelji I medicinski radnici, bili obavezni da u  potpunosti poštuju  mjere Nacionalnog koordinacionog tijela. Ovih dana počeli smo sa redovnom vakcinacijom beranskih maturanata, davanjem vakcine protiv difterije I tetanusa I ova vakcinacija će se obavljati u Domu zdravlja”, zaključila je Ramusović.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Snežana Milić/Romana Lalić

Share.

About Author

Leave A Reply