DOBILI NULA BODOVA NA EKSTERNOJ MATURI, PA SE POBUNILI (VIDEO)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Grupa maturanata okupila se ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete da iskažu nezadovoljstvo time što su pali na ispitu iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja.

Veliki broj njih, čak 533, uglavnom sa sjevera naše države, gotovo sve lučaši i đaci generacije imali su nula bodova.

Video: RTCG

Neki od đaka govorili su za TVCG i istakli da je riječ o nepravdi, te da niko od profesora ne bi dozvolio da učenici rade test uz mobilne telefone.

Video: RTCG

Prema riječima profesorice književnosti Ljerke Petković iz Berana ta djeca su preživjela tešku dramu o kojoj, kako navodi na svom Fejsbuk profilu, niko ne želi da progovori.

“Toliko učenika je dobilo 0 bodova na eksternom maturskom ispitu iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, sa obrazloženjem da su prepisivali. Tokom ispita nisu opomenuti. Ko može da utvrdi ko je prepisivao, a ko nije?”,upitala je ona.

Kako navodi, među njima su učenici generacije, odlikaši koji su sigurno samostalno radili i bili spremni za ispit, kao i za sve zadatke tokom školovanja.

“Ko je to sebi dao toliku moć da zaustavi mlade živote u uzletu i sasiječe njihove prve korake? Učenicima koji su tražili uvid u testove upravo daju objašnjenja “da su se na njima kola slomila”, a tokom objavljivanja rezultata ocjene su se mijenjale od nula bodova do petice, i nazad. Sistem je pao!”, navodi Petković.

Sa druge strane nekoliko profesora sa kojima smo razgovarali tvrde da je evidentno da su prepisivali.

“Nijesu pisali čak ni svojim riječima nego je svako pisao isto. Ovome se mora stati na kraj”, kazao je jedan od profesora Portalu RTCG.

Maturanti čekaju da razgovaraju sa predstavnicima Ispitnog centra, ogorčeni su time što su tako loše prošli, a neki od njih pominju da im ovo upropaštava planove jer neće moći da upišu fakultete koje žele, jer popravni imaju u avgustu, kada će dosta mjesta na fakultetima biti popunjeno.

Iz Ministarstva prosvjete kazali su nam da će uskoro da se oglase saopštenjem.

Čekamo i odgovore od Ispitnog centra.

Izvor: Portal RTCG

Share.

About Author

Leave A Reply