DJEČACI GOJAZNIJI OD DJEVOJČICA, VISOK PROCENAT PREKOMJERNO UHRANJENE I GOJAZNE DJECE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Istraživači sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore predstavili su preliminarne rezultate kada je gojaznosti djece u Crnoj Gori u pitanju, koji pokazuju da su dječaci gojazniji od djevojčica, ali i upozorili na visok procenat prekomjerno uhranjene i gojazne djece.

Istraživači sa fakulteta, koji već više godina sprovodi monitoring tjelesne kompozicije djece, ukazuju da je zdravi stil života narušen i da roditelji kod kuće, i nastavnici u školama, moraju imati ključnu ulogu u mijenjanju loših navika kada je nivo fizičke aktivnosti, ishrana i vrijeme provedeno pred ekranima u pitanju.

Iz UCG je saopšteno da preliminitarni rezultati, kada je gojaznosti djece u Crnoj Gori u pitanju, u značajnoj mjeri mogu inicirati određene preventivne aktivnosti. Takođe su naveli da rade na analizi gojaznosti po opštinama i poručuju da će uskoro izaći u javnost sa podacima koji će pokazati u kojim crnogorskim opštinama su djeca gojaznija, a u kojim su manje gojazna.

Foto: UCG

Ovim istraživanjem je, u protekle tri godine, bilo obuhvaćeno 4.565 djece, uzrasta od pet do 12 godina, a mjerenja su sprovedena na teritoriji cijele Crne Gore, u reprezentativnom broju škola iz sve tri crnogorske regije.

Docent na fakultetu, dr Bojan Mašanović, kazao je da je cjelokupan uzorak podijeljen na četiri subuzorka, odnosno na djecu uzrasta 5-6, 7-8, 9-10 i 11-12 godina. Za svaki subuzorak je izračunat procenat neuhranjene, normalno uhranjene, prekomjerno uhranjene i gojazne djece u percentilima.

Foto: UCG

“Korišćena je opšteprihvaćena metodologija za djecu i adolescente prema preporukama Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, a izračunati su indeksi tjelesne mase (BMI %ile) specifični za pol i uzrast, čiji visok nivo može ukazati na uvećanje tjelesne masnoće. Opšte je poznato da, kod djece velika količina tjelesne masti može dovesti do bolesti povezanih sa težinom i drugih zdravstvenih problema, dok i nedovoljna težina, takođe može dovesti do rizika od zdravstvenih problema”, naveo je Mašanović.

Share.

About Author

Leave A Reply