Djeca uzimaju drogu već sa 14 godina

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Starosna granica kada maloljetnici počinju da koriste marihuanu spustila se za dvije godine, kaže za Prvi program “Radio Beograda” članica Komisije za borbu protiv droge u školama, Jelena Janković.

Na tržištu je sve više novih psihoaktivnih supstanci koje su sve češće dostupne i maloljetnim licima.

U poslednjih pet godina starosna granica u kojoj maloljetnici imaju prvi kontakt sa drogama, spustila se sa 16 na 14 godina.

Sve opasnije su i sintetičke droge, koje zauzimaju veliki prostor u ilegalnoj proizvodnji. Poznati su i slučajevi kada je njihovo konzumiranje dovelo do smrtnog ishoda.

Kako bi se preventivno delovolo na djecu u školskom uzrastu, prošlog ljeta je formirana Vladina komisija za borbu protiv droge u školama. Njeno delovanje nastaviće se i u ovoj školskoj godini.

Marihuanu podjednako koriste i dječaci i djevojčice

Marihuana je najzastupljenija droga, kako u Srbiji, tako i u svetu. Iako u Srbiji nije legalna, ova psihoaktivna supstanca sve češće pronalazi put do korisnika, među kojima je veliki broj djece, uglavnom srednjoškolskog uzrasta.

Istraživanje koje je sprovelo Ministarstvo zdravlja, pokazalo je da ovu drogu podjednako koriste i dječaci i djevojčice.

U poslednje vreme, starosna granica kada maloljetnici počinju da je koriste, spustila se za dve godine, kaže za Prvi program Radio Beograda članica Komisije za borbu protiv droge u školama, Jelena Janković.

Dodaje da zbog toga komisija u određenim školama sprovodi niz preventivnih aktivnosti.

“Sedam procenata mladih se izjasnilo da počinje da koristi psihoaktivne supstance u uzrastu između 14 i 17 godina. Upravo zato, cio program koji smo radili, odnosio se na sve ono što smo mladima imali prilike da prikažemo”, rekla je Jankovićeva.

Navela je da su se teme koje su predavači obrađivali u razgovoru sa mladima odnosile na rizike od droga, ali takođe i na načine na koje oni rješavaju sukobe sa vršnjacima, kako da se odupru negativnom uticaju vršnjaka, kako da kreativno provode vrijeme i na koji način da rešavaju konflikte.

“Ključni i najveći zaštitni faktor za mlade ljude je porodica. Mi smo takođe u ovaj program uključili i roditelje”, objasnila je Jankovićeva.

Svaka škola ima uputstvo o tome kako se treba ponašati u slučaju da se pojavi droga.

Nastavnici često umiju da prepoznaju dijete koje je u kontaktu sa psihoaktivnim supstancama.

Na njih se apeluje da ne pribjegavaju kažnjavanju, već da priskoče u pomoć.

Strožije kazne za prodavce droge

Kako kaže Jankovićeva, pored rada sa roditeljima, učenicima i nastavnicima, prevencija jesu i strožije kazne za prodavce droge.

“Zahvaljujući inicijativi komisije, koju smo mi, kao Ministarstvi zdravlja predali Ministarstvu pravde, u izmenama Krivičnog zakonika uveden je novi član, sa veoma velikim kaznama za sve koji prodaju drogu maloljetnim licima i koji koriste maloljetna lica u prodaju droge. Očekujemo da će se i na ovaj način smanjiti rizik od mogućnosti da mladi ljudi probaju psihoaktivne supstance”, istakla je Jankovićeva.

U Srbiji i u svijetu novi trend su sintetičke droge. Njihovo dejstvo nije dovoljno ispitano niti predvidivo, a zabelježeni su i smrtni slučajevi prouzrokovani njihovim korišćenjem.

Izvor-rts

Share.

About Author

Leave A Reply