DANAS JE SVETI SAVA, ODRŽANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA (FOTO, VIDEO)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Upravo zbog toga, ovaj dan se obilježava kao školska slava.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvjetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava.

Rastko se na Svetoj Gori zamonašio uprkos snažnom protivljenju roditelja koji su mu namijenili vladarsku misiju.

Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva.

Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira i tako postao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori.

Sveti Sava je napisao Tipik po kome se monasi vladaju, a napisao je i žitije svog oca, prepodobnog Simeona Mirotočivog.

U Studenici je 1209. godine osnovao prvu bolnicu na području Srpske države.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovjekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvjetnih ustanova.

Sveti Sava je 1219. izdejstvovao autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, a njegova djela “Nomokanon” /1220./ i “Sinodik pravoslavlja” /1221./ postala su pravni i duhovni stubovi srpske državnosti.

Sava se upokojio 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu kao prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve, a ostao je poznat kao osnivač i tvorac Svetosavskog pravoslavlja.

Svetosavska akademija održana u Beranama

U organizaciji Eparhije budimljansko-nikšićke i Crkvene opštine Berane u petak je, u beranskom Centru za kulturu, održana Svetosavska akedemija.

Sabranje je i ove godine blagoslovio Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je pozdravio goste akademije, sveštenstvo, monaštvo, predsjednika opštine Berane Dragoslava Šćekića sa saradnicima i brojne građane.

U programu su učestvovali doc. dr Drago Perović – besjednik, Beogradski muški hor, Crkveni hor “Sveta mati Anastasija”, guslar Slavko Janketić i vokalna solistkinja Jelena Ristić.

Svetosavskoj akademiji, koja je 19. put održana u Beranama, prisustvovao je veliki broj naših sugrađana koji su svojim prisustvom uveličali ovaj značajan događaj.

Video snimak Svetosavske amademije pogledajte na ovom LINKU.

Foto, video: Ivangrad studio

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply