DANAS JE BADNJI DAN PO GREGORIJANSKOM KALENDARU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, proslavljaju Badnji dan i Badnje veče, najavljujući sjutrašnji Božić, praznika rođenja Isusa Hrista. 

U noći između Badnje večeri i Božića, u katoličkim crkvama služi se sveta misa Ponoćka, jer se smatra da baš tada Božje svjetlo dolazi iz mraka. Čitaju se djelovi Jevanđelja o rođenju Spasitelja i događaju u Vitlejemu koji je promijenio istoriju čovječanstva.

Pjevaju se crkvene i stare narodne pjesme, stvarajući atmosferu radosti. Katolički vjernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima. U kućama se postavlja vijenac-advent ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen crvenim trakama.

U katoličkim krajevima večera je obično posna, čak mnogi ne jedu ništa do večere. Dolaze čestitari, koji, kao pastiri, najavljuju dolazak Božića. 

U Beranama, prema popisu stanovništva, kućanstva i stanova, koji je u Crnoj Gori obavljen 2011. godine, živio je 81 pripadnik katoličke vjeroispovijesti, što je u tom trenutku iznosilo 0,24 odsto od ukupnog broja stanovnika.

Share.

About Author

Leave A Reply