“DAN I NOĆ MUZEJA” U BERANAMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U okviru manifestacija “Dan i Noć muzeja” sjutra će, u galeriji Polimskog muzeja, sa početkom u 19 časova, biti otvorena izložba „Gaser u Crnoj Gori, potreba i ponos“.

Autori izložbe su kustos i istoričar Draginja Radonjić, viši kustos i istoričar Goran Bubanja i kustos i arheolog Goran Pajović.

Galerija Polimskog muzeja će u petak, 18. maja, biti otvorena za sve posjetioce do ponoći,kada se širom Evrope održava ova manifestacija.

Revolver Gaser zauzima posebno mjesto u istoriji Crne Gore. Ovaj projekat ima za cilj da predstavi detalje i pojedinosti vezane za upotrebu ovog revolvera u našoj zemlji.

Manifestacija “Noć muzeja” organizuje se od 2005. godine, na inicijativu Francuske muzejske direkcije, pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i UNESCO ICOM-a.

Posjetioci će imati priliku da vide tridesetak revolvera na panoima, raznih tipova, koji su bili u upotrebi od 1873. godine do II svjetskog rata, kao i originalne primjerke oružja koji su dio muzejskog fonda Arheološkog muzeja Budve i Zavičajnog muzeja u Baru.

Za potrebe izložbe napravljen je dokumentarno-informativni film u trajanju 40 minuta o Gaser revolveru, koji kompleksnu priču o ovom oružju prikazuje kroz nekoliko različitih aspekata.

Izložba će biti otvorena u narednih mjesec dana.

Share.

About Author

Leave A Reply