CZK: DEVET PREDSTAVA NA SMOTRI DRAMSKOG STVARALAŠTVA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Pozorišne čarolije“, IV Smotra dramskog stvaralaštva, biće održana u Beranama od 26. do 28.marta.

Smotra, koju organizuje Centar za kulturu Berane, ove će godine okupiti dramske sekcije iz pet osnovnih i tri srednje škole sa teritorije opštine Berane, kao i polaznike vrtića „Radmila Nedić“.

„Pozorište nije samo zabava već i edukacija, jer pozorišna umjetnost sažima više umjetnosti – i literarnu i likovnu i dramsku i muzičku. To je jedno bogatstvo i šarenilo koje djeca upijaju i svaki odlazak u pozorište njih čini bogatijim za jedno novo saznanje i jedno novo iskustvo. Beskrajno se radujemo što je Smotra amaterskog dramskog stvaralaštva za djecu i mlade zaživjela. Ove godine smo Smotru nazvali „Pozorišne čarolije“ i na repertoaru ćemo imati čak devet predstava. U pitanju su pozorišne predstave koje izvode djeca za djecu, a to znači jako puno emocija, kako sa pozornice, tako i iz publike. Ono što smo mi kao organizatori zahtjevali je da tekstovi budu prilagođeni uzrastu aktera, pa se tako desilo da ćemo na repertoaru imati i bajke i divne dječje dramske tekstove, ali i autorske tekstove. Srednjoškolci su i ove godine pripremili nešto ozbiljnije tekstove, što i priliči njihovom uzrastu “, kazala je Gorica Ćulafić, urednica kulturno – umjetničkih programa u Centru za kulturu Berane.

Svečano otvaranje Smotre planirano je za utorak, 26.mart u 10 časova, kada će nastupiti učenici Niže mužičke škole, Filip Dubak i Nina Radunović – duo gitara i flauta, nakon čega će se publici predstaviti najmlađi učesnici, polaznici JPU „Radmila Nedić“.

Foto: Gorica Ćulafić, Centar za kulturu

„Mališani iz vrtića ove godine nam se predstavljaju tekstom „Izgubljena lutka“ Vidoa Podgoreca, a mentor im je vaspitačica Jadranka Rabrenović. Istog dana, dakle u utorak 26.marta, u 12 sati predstavljaju nam se učenici OŠ „Vladislav Rajko Korać“ iz Štitara. Oni nam na scenu donose jednu bajku. U pitanju je „Pepeljuga“, a mentor je njihova profesorica Ranka Perišić Babović. U 14 časova tog istog dana predstavljaja se OŠ „Vukašin Radunović“ tekstom koji su napisali učenici devetog razreda ove škole, koji i igraju u predstavi. Tekst se zove „Beranska svakodnevica“, najavila je Ćulafić.

Ona ističe da će tokom drugog dana festivala takođe biti izvedene predstave dramskih sekcija osnovnih škola.

„U srijedu 27.marta u 10 časova biće izvedena predstava učenika OŠ „Polica“ po tekstu „Prijatelji su kao zvezde“ autorke Irene Zlatković, a mentor je Milica Kukalj Miketić, učiteljica u ovoj školi. U 12 časova nam se predstavljaju učenici OŠ „Donja Ržanica“. Tekst koji su oni odabrali za ovu priliku je „Moderna bajka“ Snežane Stefanović, a mentor je Zorica Đekić, učiteljica u ovoj školi. U 14 časova nam se predstavljaju učenici OŠ „Radomir Mitrović“ sa predstavom „Znaš li ti ko je moj tata“ po tekstu Sunčice Milosavljević. Njihovi mentori su profesorice maternjeg jezika Dijana Asović, Danka Drljević i Ružica Vuković“, kaže Ćulafić.

Poslednji,  treći dan festivala, rezervisan je za srednjoškolske predstave. Učešće na ovogodišnjoj Smotri prijavile su SMŠ „Dr Branko Zogović“, SSŠ „Vukadin Vukadinović“ i Gimnazija „Panto Mališić“.

„Ove predstave su u poslepodnevnom terminu. U 18 časova učenici Medicinske škole iz Berana izvode predstavu „Mrtva priroda“ po tekstu Miladina Ševarlića. Mentor im je profesorica Hajrija Lalević. U 19 časova nam se predstavljaju učenici SSŠ „Vukadin Vukadinović“ koji su za ovo druženje izabrali predstavu „Dr“ po tekstu Branislava Nušića. Mentor je profesorica Maja Jokić. Smotru će u 20 časova zatvoriti učenici Gimnazije „Panto Mališić“ predstavom „Slaganje varke na varku“. To je scenska adaptacija tekstova Ive Andrića, koju je uradila njihova mentorka, profesorica Ljerka Petković“, najavila je urednica Ćulafić.

Planirano je da nakon odigrane poslednje predstave žiri donese odluku o najboljima, a dok oni budu vijećali publici će se predstaviti vokalna solistkinja Džejla Alihodžić, koja će nastupiti na ovogodišnjem tamičenju „Crna Gora u ritmu Evrope“,  i gitarista Lazar Jokić.

I ove godine će, prema riječima urednice Ćulafić, za djecu iz seoskih škola i područnih odjeljenja biti organizovan dolazak na predstave, kako bi što više djece moglo da prati ovogodišnju program  Smotre.

„ U ovome imamo podršku Opštine Berane jer Centar za kulturu ne raspolaže svojim vozilom. U razgovoru sa direktorima škola već je dogovoreno kome će biti ustupljen kombi koji će prevoziti djecu do Centra za kulturu. Dogovoreno je i koje škole dovode djecu na koju predstavu. Direktori škola prepoznaju da je uloga Centra za kulturu da zajedno sa školama djecu nauči pravim vrijednostima, da djecu vrati djeci, da rade ono što je promjereno njihovom uzrastu, pa sa njima imamo divnu saradnju. Naravno, biće mjesta u sali i za sve one mame, tate, bake, deke, tetke i ostale koji budu željeli da vide svoje male glumce na sceni. Naravo, kao i svake godine, mislili smo i na mališane iz Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.Pošto oni nisu u mogućnosti da pripreme predstavu za Smotru, Damjan Pajković iz ovog Centra će na dan otvaranja recitovati stihove i na taj način se uključiti u samu manifestaciju. Takođe, oni će biti u prilici i da pogledaju neku od predstava i na taj način će biti dio ove priče“, ističe ona.

Centar za kulturu će, kao i predhodnih godina, nagraditi najbolje učesnike Smotre „Pozorišne čarolije“. Nagrade će, između ostalog,  biti dodijeljene u kategorijama najbolja predstava, najbolji glavni glumac/glumica, najbolji sporedni glumac/glumica, najbolji partnerski odnos, najbolja kolektivna igra i glumačka bravura.

Mirka Dević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply