ĆULAFIĆ: ČESTITAM MITROPOLITU JOANIKIJU NA USPJEHU POVODOM POTPISIVANJA TEMELJNOG UGOVORA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Kao neko ko je imao privilegiju da učestvuje aktivno u procesu odbrane pravoslavnih svetinja na tlu Crne Gore, duboko uvjeren da na taj način branim elementarna ljudska prava, sa prijatnim osjećanjem ljudske i građanske ispunjenosti sam dočekao vijest da su se episkopi SPC, predvođeni crnogorskim Mitropolitom Joanikijem, konačno izborili, slijedeći svenarodnu podršku, da u Podgorici Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Porfirije stavi potpis na Temeljni ugovor između Srpske Pravoslavne Crkve i države Crne Gore”, saopštio je potpredsjednik Opštine Berane i jedan od autora teksta Temeljnog ugovora Damjan Ćulafić, ocjenivši važnim potpisivanje.

„Stoga koristim priliku da Mitropolitu crnogorsko-primorskom G. Joanikiju (najvećem stradalniku i zatočeniku na pravdi Boga, u toku svenarodnih litija, za odbranu svetinja i pamćenja) čestitam uspjeh koji je postigao, kao i Episkopu budimljansko-nikšićkom G. Metodiju, vjerujući da je ovo najljepši način da na ovoj drevnoj svetosavskoj stolici dočeka sjutrašnju eparhijsku slavu“, ističe Ćulafić.

Dalje ističe: „Istovremeno sam sa visokim stepenom zaintrigiranosti pročitao tekst ugovora koji je potpisan, i, moram priznati, osjetio sam posebno profesionalno priznanje, uvjerivši se da je potpisan upravo tekst ugovora koji ni u čemu bitnom nije izmijenjen u odnosu na onaj tekst koji smo, moje kolege iz Pravnog savjeta i ja, napisali u februaru 2021. godine, odnosno tekst čiju ustavnost ni najzlonamjerniji aktivisti nijesu mogli osporiti“.

„Znajući da Crkvu ni “paklena vrata neće nadvladati”, želim da vjerujem da nijedna politika ubuduće neće biti tako kratkovida da pokuša da negativno redefiniše status potpisanog Temeljnog ugovora, već da će posezati isključivo za realizacijom obaveza koje je država preuzela ugovorom da izvršava, a na koje SPC vjekovima polaže pravo“, zaključuje Ćulafić.

Share.

About Author

Leave A Reply