Crkva: Zakon se mora mijenjati; Vlada: Uz davanje dodatnih garancija zakon se može primjenjivati

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou”, saopšteno je iz Vlade nakon sastanka sa predstavnicima Mitropolije.

Crkva ostaje pri svom stavu da se mora govoriti o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a ne o njegovoj primjeni jer po mišljenju Crkve Zakon nije u skladu sa Ustavom ni međunarodnim standardima.

To je saopšteno iz Vlade nakon sastanka predstavnika izvršne vlasti sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko primorske.

“Vlada smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog povjerenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija ovaj Zakon može primjenjivati kao moderan i usaglašen sa Ustavom i evropskim standardima”, saopšteno je iz Vlade.

Na poziv predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića u Vili Gorica danas je obavljen višečasovni razgovor o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica između Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

“Današnji sastanak okončan je u duhu međusobnog uvažavanja uz ocjenu obiju strana da je protekao u konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi”, saopšteno je iz Vlade.

Predstavnici Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, predali su Vladi predlog koji podrazumijeva izmjene odredaba koje Crkva vidi kao sporne. 

“Vlada je primila k znanju ovu inicijativu ocijenivši da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje ne samo ovog Zakona nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sistem. Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou”, navodi se u saopštenju Vlade.

Sastanak u Vili Gorica počeo je u 11 časova i trajao je gotovo pet sati.

Zakon o slobodi vjeroispoivijesti usvojen je krajem decembra prošle godine, a njegovo povlačenje traži Mitropolija crnogorsko-primorska.

Pored Markovića, sastanku u Vili Gorica, u ime Vlade prisustvovali su  potpredsjednik i ministar polojprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, ministar pravde Zoran Pažin, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka.

Iz Mitropolije sastanku su prisustvovali članovi Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori i rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović.

U Savjetu su, pored mitropolita Amfilohija, episkop budimljansko-nikšićki Joanike, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, dioklijski Metodija i episkop umirovljeni zahumsko-hercegovačkog Atanasije.

Izvor-Vijesti

Share.

About Author

Leave A Reply