“ČELIČNE RATNICE” OTVORILE FORTECU U BERANAMA (FOTO)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Monodramom “Čelične ratnice”, u izvođenju, režiji i po tekstu glumice Jelene Ivanišević Paunović, sinoć je u beranskom Centru za kulturu, počeo Međunarodni filmski fesival “Forteca”, koji traje do 5. oktobra.

“Čelične ratnice” je priča o ženama ratnicama i dobrovoljcima na Balkanu tokom Prvog svjetskog rata, a pored tog rata, pominju se ustanci i ratovi koji su mu prethodili i ratovi koji su slijedili.

“Nastanak ove monodrame vezan je za Prebilovce i sabor frulaša, na kojem su me mještani pitali “Milunka Savić je iz naših krajeva, možeš li nam spremiti monodramu o njoj?” Meni se dopala ta ideja i krenula sam da istražujem o Milunki Savić. Tada se počinju pojavljivati i Nadežda Petrović, Delfa Ivanić, Sofija Jovanović i mnoge znamenite, hrabre i humane žene toga vremena. To su žene koje su stale na svoju stranu istorije, koje su se borile za svoju istinu, svoj pogled na svijet i u krajnjoj liniji za svoja prava”, istakla je glumica, koja stvara pod umjetničkim imenom Jelena Mila.

Foto: Centar za kulturu Berane

Ona je kazala da je kroz ovu monodramu, umjesto jedne žene, napravila vojsku žena i da je i danas ljudi pitaju “da li je dobro” pošto na sceni igra 14 žena.

“Kažem im – mnogo mi je dobro zato što to nije bila jedna, tri ili pet žena, to je bila čitava vojska žena iz cijelog svijeta, koje su se našle ovdje i borile za svoju istinu”, dodala je Jelena Mila.

Prošlogodišnje, premijerno izdanje Fortece u Beranama otvoreno je prikazivanjem filma “Čelične ratnice – žene dobrovoljci u Prvom svetskom ratu”.

“Prije predstave napravila sam i film, jer smatram da predstava traje jako dugo. Za njeno izvođenje se pripremam po nekoliko dana jer pored toga što dugo traje ima dosta teksta i cijela predstava “leži” na meni budući da je monodrama. Pošto nijesam mogla da je odigram koliko sam željela, napravila sam novi medijski izraz. To je specifična forma filma. Ona nije monodrama, ima njene elemente, pošto se sve ratnice pojavljuju kroz lik jedne, ali tu igraju i moje kolege”, kazala je poznata glumica.

Foto: Centar za kulturu Berane

Jelena Mila je srpsko – švedska glumica i producent, a živi i radi u Stokholmu, u Švedskoj od 1998. godine.

Festival “Forteca” nastavlja se večeras u 18 sati prikazivanjem švedskog filma “Krv Laponaca”, dok je u 20 sati na reportoaru hrvatski film “Agape”.

Posljednjeg dana festivala, u 16 sati, na programu je dokumentarni film iz Srbije “Unuk”, u 17 sati švedski film “Golijat”, a u 19 ukrajinski film “Bombe koje su razrušile mir”. Filmski festival “Forteca” u Beranama zatvara bosansko-hercegovački film “Žaba”, koji će biti prikazan u 20 sati.

Organizatori ovog festivala u našem gradu su Sekretarijat za sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO Opštine Berane i Centar za kulturu Berane.

Andrija Turčinović / Raško Ličina

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply