CDPR: PET KORAKA ZA PRESTANAK PUŠENJA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) ukazuju još jednom na štetnost pušenja i upućuju konkretne savjete kako prestati pušiti u pet koraka.

Njihov apel i savjete prenosimo integralno:

“U nemogućnosti održavanja Savjetovališta za odvikavanje od pušenja u organizaciji Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) od marta prethodne godine zbog pandemije izazvane virusom Covid – 19, dajemo pušačima sljedeći savjet sa uputstvima: „Prestanite pušiti u pet koraka”.

O štetnostima cigareta ste već sigurno upoznati, ali vam je isto tako vrlo teško prestati biti zavisan. Niste jedini! Neka istraživanja su pokazala kako kod nas puši preko četrdeset odsto osoba, dok od posljedica pušenja godišnje oboli nekoliko hiljada, a umre preko 1500 osoba. Ta brojka zaista nije zanemarljiva i trebala bi biti dovoljna opomena da još jednom razmislite i pokušate se riješiti svoje zavisnosti.

Tako se od samog početka pandemije izazvane virusom Covid – 19, postavljaju brojna pitanja o rizicima od zaraze, kao i da li su neke kategorije ljudi osjetljivije na posljedice ove bolesti. Među „rizičnim” grupama često se pominju pušači, a do danas je objavljeno dosta različitih i oprečnih studija na tu temu.

Centar za duvanske proizvode (CTP) u okviru Američke agencije za hranu i ljekove (FDA), naglasio je da podaci jasno ukazuju na to da su, u odnosu na nepušače, konzumenti cigareta u značajno većem riziku za javljanje težih oblika bolesti, što može da rezultira i težim oblicima obolijevanja od virusa Covid – 19.

U okviru online konferencije „FDA Center for Tobacco Products: Programmatic Updates and Activities” u organizaciji američkog Udruženja za istraživanje nikotina i duvana (SRNT), rečeno je da pušenje može da izazove upalu i ćelijska oštećenja u mnogim organima i u stanju je do te mjere da oslabi imuni sistem i da ga onesposobi da se brani od bolesti, pa zato možda nikada nije bilo toliko važno razmotriti potpuni prestanak pušenja, kao za vrijeme ove pandemije izazvane virusom Covid – 19.

Naš prijedlog je stoga savjet „Prestanite pušiti u pet koraka” koji bi vam u tome mogao pomoći.

Prvi korak: Pronađite zamjenu za oralnu fiksaciju. Drugim riječima, sljedeći put kada budete željeli zapaliti cigaretu, pokušajte žvakati žvakaću gumu ili u usta stavite slamčicu. Držite usta zaposlenima, ali izbjegavajte grickalice, jer se ne želite udebljati!

Drugi korak: Vodite dnevnik i svaki puta kada osjetite potrebu za cigaretom zapišite kako se u tom trenutku osjećate. Pratite tu uzročno posljedičnu vezu da shvatite otkuda potreba i zbog kojih emocija. Na primjer, ako imate potrebu zapaliti cigaretu prije nekog bitnog sastanka ili prezentacije, znat ćete da vam je okidač za cigaretom neka stresna situacija.

Treći korak: Nakon što ste utvrdili uzrok paljenja cigarete, planirajte aktivnosti u skladu s tim. Na primjer, ako cigaretu palite uoči stresnih situacija, pokušajte se pripremiti da stres svedete na minimum i osvijestite tu uzročno posljedičnu vezu. Lakše će vam biti apstinirati ako znate psihološki ili emotivni uzrok.

Četvrti korak: Konsultujte se s ljekarom prema potrebi oko nikotinske terapije. Pilule, žvakaće gume, flasteri – neka od nabrojanih ili sličnih metoda će vam sigurno biti od pomoći.

Peti korak: Vodite popis pozitivnih strana vašeg prestanka pušenja: od zdravstvenih preko društvenih, do finansijskih prednosti. Tako kad sljedeći put dobijete potrebu za cigaretom, prođite taj popis i još jednom razmislite!

Istovremeno očekujući skori konačni pozitivan ishod u borbi protiv pandemije izazvane virusom COVID – 19 i nastavak rada našeg dobro poznatog i korisnog Savjetovališta, preporuka svima je: „Budite Odgovorni” i poštujte uvijek osnovne i najefikasnije mjere: održavanje fizičke distance – 2 m, nošenje maske i stalna higijena ruku kako je to predviđeno”, stoji na kraju saopštenja Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR).

Share.

About Author

Leave A Reply