BUDUĆIM SREDNJOŠKOLCIMA PREDSTAVLJENI OBRAZOVNI PROGRAMI TRI STRUČNE ŠKOLE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lični afiniteti i talenti, uz dobru informisanost o programima škola, ključni su za odabir srednje škole, poručeno je danas beranskim polumaturantima u nastavku kampanje “Stručno je ključno! Alati budućnosti su u tvojim rukama”, u okviru koje je u Srednjoj stručnoj školi “Berane” održana prezentacija obrazovnih programa koji se nude u našoj opštini.

Direktor Direktorata za opšte srednje, stručno i obrazovanje odraslih Veljko Tomić rekao je da je, izuzev opsežne kampanje koju sprovodi s ciljem popularizacije stručnog obrazovanja, Ministarstvo prosvjete posvećeno i podizanju nivoa kvaliteta stručnog obrazovanja, te da su uvedeni novi, modularizovani programi u srednje stručne škole, koji uključuju potpuno novi koncept nastave i ishode učenja.

Veljko Tomić / foto: SSŠ Berane

“Ministarstvo će uložiti oko dva i po miliona eura u opremanje kabineta stručnih škola, a oko dva miliona eura za rekonstrukciju tih škola, čime će značajno biti poboljšani uslovi za učenje i razvoj stručnih vještina”, dadao je on i poručio osnovcima da obrate pažnju na potrebe tržišta rada i deficitarna zanimanja za koja Ministarstvo opredjeljuje značajna sredstva u vidu stipendija, ali da školu izaberu prema ličnim afinitetima.

Tomić je naglasio da je ponuda obrazovnih profila u Beranama raznovrsna, atraktivna i usklađena sa potrebama tržišta rada, a poseban akcenat je stavio na programe u trogodišnjem trajanju i dualno obrazovanje.

Direktor Centra za stručno obrazovanje, Duško Rajković, poručio je učenicima da Berane, nakon Podgorice, ima najširu obrazovnu ponudu srednjih stručnih škola. On je pozvao polumaturante da se kod svojih starijih drugara, učenika srednjih stručnih škola informišu o iskustvima iz srednjeg stručnog obrazovanja, a naročito dualnog oblika obrazovanja i izrazio nadu da će njihova pozitivna iskustva doprinijeti da pametno biraju svoje buduće zanimanje.

Duško Rajković / foto: SSŠ Berane

“Biti učenik stručne škole nosi benefite poput stipendiranja za deficitarna zanimanja i mogućnost učešća u dualnom obliku obrazovanja, ali i ovladavanje poslovima budućnosti. Poručio bih učenicima da razmisle da li je bolje da koriste aplikacije koje su drugi osmislili, ili da ih oni sami kreiraju i žive od toga”, kazao je Rajković.

Direktor Srednje stručne škole “Berane”, Naser Gargović, pozvao je osnovce da se informišu o ponudi srednjih stručnih škola na teritoriji Opštine, te da pametno biraju svoje buduće zanimanje. 

Naser Gargović / foto: SSŠ Berane

“Srednja stručna škola je uz pomoć Ministarstva prosvjete u prethodnom periodu radila na renoviranju škole kako bi se odgovorilo potrebama savremenog učenika. Nova ulaganja su planirana i u narednom periodu kako bi našim učenicima, ali i nastavnicima bili pruženi najbolji uslovi za sticanje novih znanja i vještina. Zaživjelo je dualno obrazovanje i uz stipendije za deficitarne kvalifikacije naši učenici su osjetili vrijednost svog rada i zalaganja, i nakon završetka obrazovanja spremni izlaze na tržište rada”, naglasio je Gargović.

Na današnjem događaju, učenici Srednje stručne škole “Berane” predstavili su profile Elektrotehničar energetike, Građevinski tehničar za visokogradnju, Elektrotehničar za razvoj veb i mobilnih aplikacija i Frizer, dok su đaci Srednje stručne škole “Vukadin Vukadinović” predstavili profile Kuvar i Tehničar drvoprerada, a učenici Srednje medicinske škole “Dr Branko Zogović” demonstrirali su prvu pomoć.

Kampanja „Stručno je ključno“ jedna od najuspješnijih u organizaciji Ministarstva prosvjete i već je pokazala odlične rezultate u borbi protiv predrasuda vezanih za srednje stručne škole za koje su danas zainteresovani i odlični đaci, a broj učenika na trećem stepenu uvećan je za oko 200 odsto u odnosu na pretprošlu školsku godinu.

Prezentacija u Beranama samo je jedan u nizu događaja u okviru Kampanje kojim Ministarstvo, Centar za stručno obrazovanje i srednje stručne škole teže da učenicima predoče kakve im mogućnosti stručno obrazovanje nudi, kako bi ono postalo njihov prvi, a ne rezervni izbor.

Share.

About Author

Leave A Reply