Božović: Moje iskustvo sa autofagijom i na koji način je primijeniti za najbolji rezultat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kozmetološkinja Jelena Božović neko je kome dame vjeruju kada su u pitanju tretmani i savjeti vezani za kožu i zdravlje iste. Sa njom smo razgovarali o autofagiji, dijeti za koju kažu da pozitivno utiče kako na kožu tako i na regulisanje tjelesne mase, a time i na kompletno stanje organizama. Upravo je Božović i sama isprobala ovaj vid detoksikacije organizma, način ishrane po kome se osam sati jede, a 16 ne jede, te nam time dala uvid o kakvoj je dijeti riječ.

Autofagija je prirodan proces detoksikacije organizma. Principi autofagije su naučno dokazani i upravo ovim procesom naše tijelo se „čisti“ od svih nepotrebnih „otpadaka“ koji su uzrok nepravilnog rada ćelija i bržeg starenja tijela.
Većina ljudi zna da je poenta autofagije u tome da se 8 sati jede, a 16 ne jede, ali jako je važno i paziti na to šta jedemo u tom periodu od 10:00 do 18:00 časova. Preporučljivo je izbjegavati slatkiše, grickalice i brzu hranu
“, ističe kozmetološkinja koja je i sama isprobala ovu vrstu detoksikacije, s čijim je rezultatima veoma zadovoljna.
“Za autofagiju sam prvi put čula kada je na ovu temu pričao najbolji teniser Novak Đoković, koji je sredinom ove godine priznao da primjenjuje autofagiju već godinu i po i gladuje po 16 sati dnevno, zvučalo mi je jako interesantno, pogotovo što se ovim režimom ishrane za kratak period reguliše i tjelesna težina pa je to bio i jedan od glavnih razloga da pređem ovaj režim ishrane. Prvi tri dana autofagije su izuzetno naporna, već od četvrtog dana organizam se navikava na sistem 16 sati gladovanja. Umjesto večere nakon 18:00 časova preporučljivo je piti vodu, prirodnu limunadu ili neki biljni čaj i tako olakšati moguću potrebu za večernjim obrokom”, govori Božović i objašnjava koje su zapravo prednosti ovog načina ishrane.

Benefiti autofagije su da se osjećamo vitalnije, da imamo više energije, pomaže organizmu u oslabađanju viška masnih naslaga i celulita“.


Prekomjeren unos šećera našoj koži podjednako šteti kao i pušenje, izlaganje suncu ili konzumiranje alkohola. Nije rijedak primjer da dame vole slatkiše i da im teško odole. Mane koje slatkiši svima stvaraju, jesu višak kilograma, pojava bubuljica, loš san…

Glukoza kao izvor energije je potrebna našem tijelu. Međutim problem nastaje kada unosimo previše rafinisanog šećera koji ne utiče samo na višak kilograma, već čini i da izgledamo starije. Kroz štetan proces koji se naziva glikacija, molekuli šećera vezuju se za proteine u koži, uključujući i kolagen, zbog čega postaju tvrdi i nepravilnog oblika. Uslijed toga, lice gubi tonus i elastičnost. Rafinisani šećer i drugi prosti ugljeni hidrati izazivaju upale širom organizma zbog povišenog nivoa insulina. Upale proizvode enzime koji uništavaju kolagen i elastin, a posljedica toga su bore i opuštena koža pojava akni, ekcema”, savjetuje Božović.

Kako šećer utiče na kožu

Kako smo sada u periodu slava, rođendana i ostalih proslava, kada se konzumira masnija hrana pa smo je upitali i na koji način to ublažiti.“Za ovaj period godine birajte namirnice koje sadrže mnogo antioksidanasa, vitamina C i E, koji djeluju protivupalno i štite organizam od virusa“.

izvor: standard.co.me

Share.

About Author

Leave A Reply