BOROVINIĆ BOJOVIĆ: CILJ DA PRVA VAKCINA KOJA DOĐE U CRNU GORU BUDE SA EVROPSKIM SERTIFIKATOM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cilj je da prva vakcina koja dođe u Crnu Goru bude vakcina sa evropskim sertifikatom i mi primarno sada vodimo pregovore vezane za ove vakcine, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na pres konferenciji.

Ona je kazala da se aktivno razmišlja i o vakcinama kineskih i ruskih proizvođača, i da je važno da se i sa njima grade bilateralni odnosi, prenosi portal Vijesti.

“Tačno da smo pred Novu uspjeli da omogućimo ostvarivanje bilateralnih odnosa sa zemljama proizvođačma ali moram da naglasim da rad na odnosima nije jednostavan i zahtijeva vrijeme. Većina zemalja u  regionu je ovakve odnose formirala u junu i julu, te su imali dovoljno vremena za nabavku i dolazak vakcina u njihove zemlje, što u Crnoj Gori nije bio slučaj. Jedino na čemu se radilo bila je COVAX inicijativa, bez državne garancije, koja je naknadno uplaćena u decembru. Morali smo za kratko vrijeme uspostavimo konekcije sa pojedinacnim proizvođačima, u stalnoj smo komunikaciji sa Evropskom unijom”, kazala je Borovinić Bojović.

Istakla je da je Oliver Varhelji omogućio paket pomoći zemljama Zapadnog Balkana i da će se potruditi da Crna Gora bude u prvoj grupi za tu pomoć.

“Pregovori sa proizvođačima vakcina su u veoma intezivnom toku. Nacionalna agencija za ljekove učestvuje u pregovorima i pripremljena je za dolazak vakcine u Crnu Goru. Važno je da sa rusima i kinezima radimo na bilateralnim odnosima i razmišljamo aktivno o tim vakcinama. Cilj je da prva vakcina koja dođe u Crnu Goru bude vakcina sa evropskim sertifikatom i mi primarno sada vodimo pregovore vezane za ove vakcine. Tačan datum dolaska vakcina ne mogu da saopštim, na tome se radi i informacije se mogu očekivati u narednih 10 do 15 dana najkasnije”, dodala je Borovinić Bojović.

Ona je objasnila da je Crna Gora je malo tržište i po broju vakcina koje trebuje nije nikakav benefit ni za jednog proizvođača.

“Ali smo svakako srećom tako mali da je broj vakcina odnosno doza koje su nama potrebne za svakog od tih proizvođača pojedinačno globalno gledano mali.”

Objasnila je da je Poljska prije dva – tri mjeseca uputila bivšem ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću zahtjev da se Crna Gora izjasni da li je zainteresovana da preuzme dio vakcina od poljske koji njima predstavlja višak.

“Nikad im nije odgovoreno na taj njihov zahtjev. Odgovoreno im je u decembru mjesecu, ispred Vlade, MVP i Ministrstva zdravlja. Uspostavljeni su veoma dobri bilateralni odnosi sa Poljskom i obezbijeđen je dolazak tog viška vakcina u Crnu Goru u vrijeme kada one dođu i u Poljsku”, kazala je Borovinić Bojović.

Rekla je da nije tajna sa kim se sve pregovara, i da su u pitanju Fajzer i AstraZeneka.

“CIlj je da se za naše građane obezbijedi bezbjedna, efikasna i kvalitetna vakcina i daćemo sve od sebe da građani imaju mogućnost vakcinacije sa više vakcina, to bi bilo idealno.”

Share.

About Author

Leave A Reply