BOGAVAC: UZ PODRŠKU VLADE NASTAVIĆEMO USPJEŠAN PUT RAZVOJA BERANA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

21. jul, Dan opštine Berane, tradicionalno je obilježen svečanom sjednicom Skupštine opštine, koja je održana u sali Centra za kulturu.

U obraćanju brojnim gostima i zvanicama, predsjednik Opštine Berane Tihomir Bogavac, kazao je da je, bez obzira na probleme, tokom protekle godine urađeno mnogo toga i da su ulaganja u infrastrukturu, poljoprivredu, obrazovanje, sport, kulturu i svaka druga ulaganja bila dio naših uspješnih poduhvata, najavljujući da će i u budućem periodu nastaviti u tom pravcu.

Podsjetio je da su prošle godine održani  parlamentarni izbori, koji su, poslije pune tri decenije, donijeli i promjenu vlasti, što predstavlja krupan demokratski iskorak za našu državu.

“I danas, koristim priliku da pozovem našu Vladu na intenzivniju i tješnju saradnju, jer samo skupa možemo pomoći građanima Berana da žive život dostojan čovjeka. U tom pravcu, prije par dana, u Beranama smo imali sastanak sa aktuelnim premijerom i njegovim saradnicima, i dobili uvjeravanja da će naš grad postati regionalni medicinski centar. U okviru toga, razgovarali smo, između ostalog, da naša Opšta bolnica dobije angio salu sa aparaturom vrijednom oko 600.000 eura. Nadamo se da će zaključci sa ovog sastanka ubrzo biti sprovedeni u djelo”, vjeruje prvi čovjek Berana.

Bogavac je podvukao da je na poziciju prvog čovjeka Opštine došao u aprilu ove godine, te da svi njegovi planovi i aktivnosti nedvosmisleno predstavljaju nastavak politike prethodnog rukovodstva na čelu sa Dragoslavom – Dadom Šćekićem.

“Upućujem im riječi zahvalnosti za sve ono što su, svojim uspješnim radom, ostavili ovom gradu, kao što imam obavezu da našim ustanovama, svojim saradnicima, kao i zaposlenim u lokalnim preduzećima i ustanovama najsrdačnije zahvalim na profesionalnom maksimumu koji pružaju kako bi Berane živjelo na moderniji i bogatiji način” rekao je on.

Predsjednik Bogavac je podsjetio na činjenicu da prošle godine dešavanja sa koronavirusom nijesu dozvolila da se 21. jul obilježi na prigodan i svečan način i zahvalio se  svima koji su ove godine došli da sa građanima Berana podijele radost Dana našeg grada.

„Ovaj datum, baš kao i 13. jul, za Beranke i Berance predstavljaju datume, koji su duboko urezani u srcima svih građana. I danas mi je žao, što ni ove godine nijesmo bili u mogućnosti da pozovemo sve one koje smo željeli, jer nam epidemiološka pravila to ne dozvoljavaju. Vjerujem da ćemo već naredne svečanosti moći da praznujemo sa svima onima, koji su i ranijih godina bili sa nama. I zato, sa ovoga mjesta, sa posebnom dozom poštovanja želim od sveg srca da se zahvalim medicinskim radnicima, volonterima, kao i svima onima koji su nesebično ugradili sebe u bespoštednoj borbi sa ovim nevidljivim, ali izuzetno opasnim neprijateljem. Hvala im !”, poručio je on.

Predsjednik Bogavac je naglasio da su dešavanja u prethodnih godinu dana donijela pregršt izazova, ne samo na lokalnom i državnom nivou, nego i na globalnom planu. Kazao je da je korona virus paralisao život, i ostavio nesagledive i zdravstvene i ekonomske posljedice.

„Iskreno se nadam i vjerujem da smo na putu pobjede nad ovom pošasti, te da su pred nama novi izazovi i uspjesi”.

Brojnim gostima, odbornicima, predstavnicima lokalnih i državnih instutucija, delegacijama pobratimskih opština Kraljeva, Subotice, Topole, Vrbasa, Gračanice i Ćićevca, episkopu budimljanskom – nikšićkom Metodiju i svještenstvu, kao i članovima političkih organizacija obratio se predsjednik Skupštine Opštine Berane Novica Obradović.

On je podsjetio na današnji dan, sada već daleke 1941. godine, kada je održana prva sjednica Odbora narodnog oslobođenja za srez beranski i dodao da sam naziv tog odbora i događaja ukazuje na ključnju težnju naroda u ovom kraju a to je, kako je istakao, težnja za slobodom.

“Izbor tog datuma za dan koji će se obilježavati kao praznik grada svjedoči o identičnom opredjeljenju beranskih generacija koje su se pojavile nakon događaja kojeg se ovom svečanošću sjećamo. Berane je bilo i ostalo bastion slobode. U Berankama i Berancima i danas kusa damar koji se pojavio tog 21. jula 1941. godine”, kazao je Obradović.

Da je to tako, dodaje, pokazali smo і prošle godine kada smo se prvi put u istoriji protiv nepravde pobunili gandijevskim otporom i veličanstvenim litijama.

“Slobodno se može reći da su te litije bile nastavak sjednice Odbora narodnog oslobodenja za Srez beranski, samo što je ovog puta sjednica održana u hodu, i to molitvenom, i niko nikoga nije pitao kojem se Bogu i na koji način moli. Naoružani ljubavlju, uspjeli smo da saberemo i okupimo sve dobronamjerne ljude i damo pun doprinos demokratskim procesima. Ubijeđen sam da je duh koji su Beranci tom prilikom pokazali u njih usađen upravo događajem kojeg se danas sa pijetetom sjesamo. I onda je narodni ustanak okupio sve slobodnomisleće ljude nezavisno od njihove nacije, vjere ili bilo kojeg drugog opredjeljenja”, naglasio je Obradović.

On je podsjetio da je prethodna godina protekla i u znaku još jedne bitke, one najsvetije i najuzvišenije za zdravlje.

“Ta bitka je bila plemenita jer smo se borili za zdravlje svih ljudi. Pandemija je zbližila ne samo nas i ne samo gradane jedne opštine ili držve, već nas je zbližila sa svakim čovjekom na svijetu. Zbližila nas je tako što je cio svijet učinila malim. Držeći distancu, približili smo se jedni drugima kao nikada ranije”, naglasio je predsjednik SO Berane Novica Obradović.

Predsjednik opštine Berane Tihomir Bogavac je povodom 21. jula, Dana opštine, dodijelio nagrade Opštoj bolnici Berane i Jedinici za hitnu medicinsku pomoć Berane za posvećenost u borbi za zdravlje stanovništva tokom pandemije  COVID-1, kao i Domu zdravlja dr “Nika Labović”, za uspješno sprovedenu vakcinaciju.

Zahvalnice za doprinos pomoći stanovništvu tokom pandemije COVID-19 dodijeljene su DOO “Mesopromet” iz Bijelog Polja, NVO Moto klubu “Sokolovi”, mljekari “Srna” iz Nikšića, DOO “S&E  International” iz Beograda, MD “Momo” Berane i Centru za humanitarni rad “Hajrat”.

U ime nagrađenih obratio se direktor beranske Opšte bolnice, doktor Milorad Magdelinić.

“U proteklom periodu, od početka pandemije, u beranskoj bolnici je zbrinuto i bolnički liječeno preko 1.000 bolesnika. Takođe, više hiljada bolesnika od COVID infekcije liječeno je u ambulantama Opšte bolnice i Doma zdravlja. To je period u kojem su zdravstveni radnici bili svjedoci i gledali velike životne borbe, kao i porodične tragedije… Posebno izražavam zadovoljstvo na ovom priznanju koje doživljavamo kao dokaz da su lokalna uprava i građani bili uvijek sa nama i pomogli nam u prevazilaženju i rješavanju svakodnevnih problema koje su imali zdravstveni radnici i ustanove”, istakao je dr Magdelinić.

Na svečanoj sjednici prikazan je dokumentarni film o Beranama u kojem je prikazano sve što je lokalna uprava uradila u prethodnoj godini – ulaganja u infrastrukturu, poljoprivredu, obrazovanje, sport i kulturu.

Izveden je kulturno-umjetnički program u kojem je učestvovao Gradski hor, dok je urednica kulturnih programa u Centru za kulturu Gorica Ćulafić govorila djelove iz Zapisnika Sjednice Skupštine održane na današnji dan 1941. godine.

Medijator svečane sjednice Skupštine opštine Berane bila je, savjetnica za informisanje u službi predsjednika Irina Zečević.

Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply