BOGAVAC: BERANE SPREMNO ZA DOČEK CRKVENIH VELIKODOSTOJNIKA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pripreme za ustoličenje episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija u Beranama koje je najavljeno za 26. septembar uveliko su u toku, a iz Opštine Berane juče su imali sastanak sa upravom Manastira Đurđevi Stupovi na kom se razgovaralo o organizaciji svečanosti. 

Kako je Portalu Dana kazao predsjednik opštine Berane Tihomir Bogavac, upravi Manastira će sve opštinske službe biti na raspolaganju 24 sata. 

​- Tu smo šta god treba, a posebno u domenu bezbjednosnih službi- dodao je Bogavac. 

Odluka o datumu ustoličenja episkopa donešena je na poslednjoj sjednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC), a u Beranama je najavljen i dolazak patrijarha Porfirija. 

Komentarišući pisanje pojedinih medija u Srbiji da će Berane postati novo Cetinje, Bogavac ističe da o tom nema govora i da nema nikakve potrebe za takvim pompeznim naslovima. 

– Svi mi dobro znamo da su litije počele u Beranama, a ovdje nikad nije bilo nikakvih incidenata pa neće ni sada. Naravno, spremni smo na sve. Postoji mogućnost da se pojave izolovani slučajevi, ali mislim da nema razloga za to i da će sve proteći u najboljem redu- naveo je Bogavac. 

Podsjetimo, arhimandrit Danilo Trpčevski, iguman Manastira Đurđevi stupovi u Beranama najavio je da su pripreme za svečanost ustoličenja vladike Metodija počele još prije mjesec dana.

– Razmišljamo o tome i da pozovemo predstavnike iz opština koji su naši pobratimi, a oko organizacije kulturno-umjetničkog programa brine uprava manastira. Spremni smo da dočekamo mitropolita Joanikija i patrijarha, kao i da ustoličimo našeg episkopa, Vasojevići ih dočekuju raširenih ruku- poručio je Bogavac. 

Share.

About Author

Leave A Reply