BIHOR GRAD PRAVI ARHEOLOŠKI BISER

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mještani Police zatražili su od nadležnih institucija da preduzmu odgovarajuće mjere u cilju detaljnog istraživanja brda Gradina na kom se nalaze ostaci starog utvrđenja poznatog kao Bihor-grad.

Podsjetili su da se radi o lokalitetu koji se nalazi na oko desetak kilometara sjeverno od Berana u međurječju Lima i njegove pritoke Lješnice.

Napomenuli su da se do stjenovitog brda Gradina, ispod kojeg se prostire selo Podgrađe, dolazi samo pješačkom stazom bez ikakvih obilježja i putokaza koji bi ukazivali da se na oko hiljadu metara nadmorske visine nalazi nekadašnja, vrlo interesantna naseobina.

“Da područje beranske opštine obiluje atraktivnim i zanimljivim mjestima ukazuje i brdo Gradina na kom se nalaze ostaci starog utvrđenja zvanog Bihor-grad. Radi se o još uvijek nedovoljno istraženom lokalitetu koje predstavlja pravi arheološki dragulj i koji može da postane izuzetno privlačna turistička destinacija. Međutim, ovo mjesto je praktično sakriveno od očiju javnosti, jer su bedemi starog grada obrasli šibljem, bez ikakvog obilježja koje bi ukazivalo da se tu nekada nalazio pravi istorijski biser. Zato insistiramo da nadležne institucije konačno opredijele sredstva kako bi se ovaj lokalitet u potpunosti istražio, a ljepota i kulturna vrijednost približila javnosti”, naveli su mještani.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply