BERANSKI UČENICI USPJEŠNI NA TAKMIČENJU U PRUŽANJU PRVE POMOĆI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na 47. Državnom takmičenju ekipa Crvenog krsta Crne Gore u pružanju prve pomoći, koje je održano u Podgorici, ekipa Osnovne škole „Vuk Karadžić“ osvojila je treće mjesto, dok je četvrtu poziciju zauzeo tim Gimnazije „Panto Mališić“.

Profesorica biologije Aleksandra Šćepanović, koja je predvodila podmladak OŠ „Vuk Karadžić“, kazala je da su pripreme za takmičenje počele krajem januara, u okviru sekcija prve pomoći u školama.

„Program rada sastojao se iz teorijskog i praktičnog dijela. To su bile višemjesečne pripreme, prvo za opštinsko, kasnije za državno takmičenje. Prvoplasirane ekipe sa opštinskog takmičenja plasirale su se na državno takmičenje koje je, 7. septembra, održano u Podgorici. Pored znanja, sposobnosti i vještina u pružanja prve pomoći, koje su naši takmičari pokazali, kod njih sam osjetila timski duh, a posebno sam ponosna na njihovo lijepo ponašanje“, rekla je Šćepanović.  

Mentorka omladinske ekipe Gimnazije „Panto Mališić“, profesorica Sanja Vešović, istakla je da zahvalnost za ovogodišnji uspjeh duguju nesebičnom zalaganju profesorice Šćepanović i pomoći učenice trećeg razreda Bojane Ralević, i maturantkinje Gimnazije, Emine Skenderović.

Emina je sa 12 godina počela da se interesuje za prvu pomoć i tada joj je, kako kaže, bilo fascinantno saznanje da u tim godinama mogu da pomognu nekom i pruže pomoć u nesrećama.

„Za naša interesovanja zaslužni su stariji drugari, koji su se bili prvi takmičari u pružanju prve pomoći, i naša profesorica Sanja Vešović. Iz godine u godinu sve veća se pažnja posvećuje prvoj pomoći, pa je tako sve veći broj ekipa koje učestvuju na opštinskim takmičenjima“, dodala je Emina Skenderović.

Osim što je bila takmičar, Bojana Ralević je zajedno sa mentorima učestvovala u spremanju i obučavanju drugih učesnika.

„Izazov mi je bio to što sam bila u prilici da prenesem svoje znanje na članove ekipe podmlatka, postignuti rezultat je pokazao da sam uspjela u tome. Spremali smo se i tokom ljetnjeg raspusta. Iako nijesmo bili u kompletnom sastavu uspjeli smo da se sastavimo i odradimo pripreme ekipno i budemo spemni“, rekla je Bojana, višegodišnja učesnica državnih takmičenja u pružanju prve pomoći.

Kapiten ekipe OŠ „Vuk Karadžić“, Petar Jočić, naglasio je da bi o prvoj pomoći svako trebao da zna i da je srećan što kroz druženje i zabavu čine humanu stvar i ispunjavaju dužnost koju svaki čovjek ima.

U njegovom timu bili su još Anastasija Bubanja, Darija Korać, Katarina Jovančević, Mladen Šoškić i Stefan Bošković.

Emina Skenderović, Bojana Ralević, Inesa Skenderović, Milorad Ralević, Šabotić Arijan i Marko Ralević činili su ekipu beranske Gimnazije „Panto Mališić“.

Ovogodišnjim takmičenjem na simboličan način obilježeno je i 50 godina od organizovanja prvog takmičenja u pružanju prve pomoći u Crnoj Gori, koje je 1969. godine održano u Podgorici.

Andrija Turčinović / Aleksandra Vešović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply