BERANSKI OSNOVCI NAGRAĐENI NA KONKURSU „LJEPOTA KRISTALA 2020“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Učenici Osnovne škole “Vuk Karadžić”, Maša Milićević, Milo Račić i Irina Celić, čiji je mentor profesor Branislav Živaljević, osvojili su drugo mjesto na nagradnom konkursu „Ljepota kristala 2020“.

Oni su se nadmetali u u kategoriji rast kristala organske soli, u kojoj je treće mjesto pripalo ekipi OŠ “Radomir Mitrović”, u sastavu Kristina Tijanić, Irina Adrović i Sara Barjaktarović, mentorke Nataše Tmušić.

Prvo mjesto zauzela je Osnovna škola “Maksim Gorki” iz Podgorice.

Takmičenje je bilo namjenjeno učenicima VII, VIII i IX razreda osnovnih škola, kao i učenicima svih razreda srednjih škola i organizovano je u dvije osnovne kategorije – rast kristala neorganske i organske soli, kao i u posebnoj kategoriji za srednje škole – sinteza i kristalizacija dvojne soli.

Cilj konkursa, koji je organizovao Zavod za metrologiju u saradnji sa Hrvatskom udrugom kristalografa, bio je da učenici prošire teorijska i praktična znanja iz hemije, upoznaju se sa osnovnim tehnikama laboratorijskog rada i metodologijom naučnog istraživanja.

Na konkursu “Ljepota kristala 2020”, učestvovalo je preko 400 učenika, odnosno 138 ekipa, iz 43 osnovne i srednje škole iz Berana, Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Žabljaka, Kolašina, Bijelog Polja, Plava, Cetinja, Kotora, Bara i Ulcinja.

Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply