BERANKA NA OMLADINSKOJ RAZMJENI U NJEMAČKOJ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predstavnici NVO Prima, među kojima i Dubravka Šćekić iz Berana, boravili su ovog mjeseca, u Njemačkoj u Frankfurt Oderu, na omladinskoj razmjeni „BUGS! We will – will we survive – together“.

Dubravka je istakla da je prvi put učestvovala na projektu sa velikim brojem učesnika iz različitih zemalja i da je kroz druženje ona, kao i ostali učesnici, naučila dosta o kulturama zemalja iz kojih dolaze i o kulturi zemlje domaćina.

“Na razmjeni smo proširili svoje znanje iz biologije, ali i znanje engleskog i njemačkog jezika. Iznenadila sam se saznanjem koliko su bube i insekti važni za održivost balansa u prirodi i da bi bez njih ljudski život bio znatno ugrožen. Prilikom studijskih posjeta smo vidjeli kako se istraživanje odvija u praksi i to mi je pomoglo da se zainteresujem za bube i insekte“, rekla je  Šćekić.

Omladinska razmjena „BUGS! We will – will we survive – together“ nastala je sa ciljem da približi učesnicima učenje kroz metode neformalnog obrazovanja i skrene pažnju sa naučne strane na bube i insekte i njihovu vezu sa ljudima.

U toku razmjene organizovane su studijske posjete Nacionalnom prirodnjačkom muzeju u Berlinu i Institutu za istraživanje buba i insekata kako bi kroz direktnu komunikaciju sa istraživačima i naučnicima učesnici naučili više o procesu istraživanja i rezultatima. Koristeći metode teatra, audio i video snimanja, pisanja i kreiranja pjesama učesnici su vidjeli svijet kroz perspektivu insekata i učili o njihovom načinu života i funkciji u svijetu.

U crnogorskom timu pored ove mlade Beranke bili su i Sava Buljančević iz Budve, Balša Vušurović sa Cetinja, Milica Dobričanin iz Podgorice i Jelena Jovanović iz Bara 

Na projektu je učestvovalo 35 mladih iz sedam zemalja: Turske, Egipta, Izraela, Rumunije, Češke, Njemačke i Crne Gore.

Share.

About Author

Leave A Reply