Benzin skuplji za tri, a dizel za cent

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sve vrste goriva na crnogorskim pumpama od sjutra će poskupiti za jedan do tri centa po litru, pokazuje preliminalna analiza cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama i odnosa kursa dolara i eura koju su “Vijesti” dobile od trgovaca naftnih derivata.

Litar eurosupera 95 poskupiće za tri centa sa 1,27 na 1,30 eura a cijena eurosupera 98 bi trebalo da bude veća takođe za tri centa i iznosiće 1,33 eura.

Eurodizel će poskupiti za jedan cent pa će njegova cijena iznositi 1,14 eura po litru. Lož ulju će cijena biti povećana takođe za jedan cent na 1,12 eura.

Zvanične najveće maloprodajne cijene u ponedjeljak će saopštiti Ministarstvo kapitalnih investicija.

Posljednje promjene cijena goriva bile su 2. marta, kada su sve vrste poskupile za tri do četiri centa po litru.

Od početka godine ovo je četvrto povećanje maloprodajnih cijena naftnih derivata u Crnoj Gori. Eurodizelu je od početka godine cijena povećana za 11 centi, a za dvije vrste benzina za 15 i 16 centi po litru.

Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti za dvije sedmice.

Vlada je usvojila početkom februara novu uredbu o načinu i visini elemenata na osnovu kojih se formiraju maksimalne cijene naftnih derivata. Njome je ukinuta odredba iz prethodne uredbe da se “cijene mijenjaju ako se jedan od parametara koji se uzimaju u kalkulaciju promijeni pet odsto ili više”.

Share.

About Author

Leave A Reply