Begić: Rizičniji boravak u kafiću nego odlazak na glasanje

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) i epidemiolog Senad Begić kazao je da je epidemiološki rizik tokom izbornog dana sveden na minimum, te da je on kao takav višestruko manji od boravka u nekom ugostiteljskom objektu.

Kad je u pitanju početak školske godine, Begić kaže da je ključno pitanje možemo li djeci obezbijediti sigurnu radnu sredinu.

Govoreći o predstojećim lokalnim i parlamentarnim izborima zakazanim za 30. avgust, Begić je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) rekao da javnost “nepotrebno insistira na bezbjednošću tokom samog izbornog procesa”.

“Epidemiološke mjere za izborni dan su takve da rizik minimiziraju, i on je višestruko manji nego tokom boravka u nekom ugostiteljskom objektu. Čini nam se da javnost nepotrebno insistira na bezbjednošću tokom samog izbornog procesa, zaboravljajući da je on predviđen da se odigrava u kontrolisanim uslovima”, rekao je Begić.

Na pitanje može li se desiti odgađanje parlamentarnih izbora u slučaju skoka novozaraženih, Begić kaže da su jasno definisani okviri ko može odgoditi izbore, te da to definitivno nije Institut za javno zdravlje (IJZ). 

Istakao je da posljednjih dana imamo “talasanja u broju novozaraženih”, pa prema riječima Begića “nije za očekivati da imamo neki nagli porast novooboljelih”.

“Sve što se dešava na terenu je odraz poštovanja mjera. Sinoć smo dobili informaciju da je u određenim primorskim opštinama prisutno kršenje mjera od strane mladih. Ja ne mogu da shvatim da mladi nijesu u stanju da iskontrolišu svoju želju za nekim noćnim provodom, ugrožavajući tako zdravlje i svoje i svojih najmiljih. To je jako opasno i tome se mora stati na kraj”, poručio je Begić.

Komentarišući eventualno povećanje epidemiološkog rizika, ako djeca od septembra krenu u školu, Begić kaže da je ključno pitanje možemo li djeci pružiti bezbjednu radnu sredinu.

“Velika je to dilema. Najlakše je reći da je lako odbraniti djecu od kovida, a najteže je zapravo, jer se oni ne mogu strogo pridržavati mjera, broj kontakata koji ostvaruju je veći nego kod odraslih, a tu su i uslovi sredine, odnosno same škole. Organizovani zatvoreni prostori nijesu epidemiološki najpovljnija sredina za boravak”, pojašnjava Begić.

Bude li se poštovao protokol medicinskog tima Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG ), Begić kaže da je na minimum sveden i rizik od širenja infekcije usljed početka Crnogorske fudbalske lige, jer je opasnost veća van stadiona, nego na terenu.

Osvrnuo se Begić i na informacije o ruskoj vakcini protiv Kovida-19.

“Mi u ovom trenutku imamo najmanje 28 vakcina kandidata koju su istoj fazi ili su istraživanja dalje odmakla, ali ono što ih karakteriše je da je proces njihovog razvijanja transparentan. O svim tim vakcinama možete da se informišete do najsitnijih detalja. Za ovu konkretnu vakcinu, ono što trenutno zna naučna zajednica je jako ograničeno”, rekao je Begić.

Raduje, kaže, činjenica da se Rusija sa svim kapacitetima apsolutno uključila u globalne trendove i da su i oni shvatili da je vakcina jedini izlaz iz kompletne krize.

Share.

About Author

Leave A Reply