BEGIĆ O VELIKOM KAŠLJU: MOGUĆE EPIDEMIOLOŠKI NAJGORA GODINA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Trenutno obolijevanje u Crnoj Gori od velikog kašlja je najgore od kako se veliki kašalj prati u sistemu javno-zdravstvenog nadzora, kazao je epidemiolog dr Senad Begić koordinator UNICEF-a.

On je kazao da se već nalazimo na nivou obolijevanja iz 1967 – 1972 godine sa velikim potencijalom da imamo epidemiološki najgoru godinu.

Iako je u školama i vrtićima sve više djece oboljele od gripa Begić kaže da je to za očekivati jer je doba godine kada su respiratorne infekcije češće.

“Ono što nas u Unicefu posebno plaši a vidim i javne zdravstvene vlasti je situacija sa velikim kašljem. Trenutno obolijevanje u Crnoj Gori od velikog kašlja je najgore od kako se veliki kašalj prati u sistemu javno-zdravstvenog nadzora”, kazao je Begić.

On napominje da je prošlog ponedjeljka bilo nešto više od 500 oboljelih i da IJZCG početkom sedmice ažurira podatke pa očekuje nove.

“Već sada se nalazimo na nivou obolijevanja iz 1967 – 1972 godine sa velikim potencijalom da imamo epidemiološki najgoru godinu”, istakao je Begić.

Više je, kaže, razloga zašto je to tako.

“Mislim da je glavni razlog te epidemije činjenica da se svake godine akumulira određeni broj djece koja nijesu adekvatno štićena tj. nijesu primili broj doza vakcine da bi se imunitet ostvario i održavao i druga stvar je da kod velikog kašlja imamo problem gubitka imuniteta pa u Crnoj Gori najviše obolijevaju, mladi i srednjoškolci koji imaju veliki potencijal da bolest šire dalje”, kazao je Begić.

IJZ je, kaže, to prepoznao na vrijeme i najavio izmjene u kalendaru imunizacija pa se pred polazak u školu nudi još jedna doza vakcine protiv velikog kašlja kako bi se osvježio imunitet dobijen u prvim godinama života.

“Treba da budemo jasni veliki kašalj adolescentima, tinejdžerima predstavlja napor i u najvećem briju slučajeva ne ugrižava život ali za novorodjenčad, prevermeno rođenu djecu, djecu u prvoj godini života, nevekcinisanu djecu predstavlja životno ugrožavajuću situaciju”, kazao je Begić.

Poručuje da smo na vrijeme da nezaštićene zaštitimo.

Begić navodi i da kolektivni imunitet nije na zadovoljavajućem nivou.

Izvor: RTCG

Share.

About Author

Leave A Reply