Asistenti u nastavi bez ugovora za stalno

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nije prihvatilo zahtjev da 215 asistenata, koji u školama pružaju podršku učenicima sa smetnjama u razvoju, dobiju ugovore o radu na neodređeno vrijeme.

Iz NVO Naše sunce potvrdili su za Dan da su asistenti dobili odgovor iz tog resora u kome se ističe da ne treba miješati angažman asistenata sa poslovima koje obavljaju nastavnici i učitelji.

Takođe, prosvjetne vlasti su u ovom odgovoru objasnili i da bi prihvatanje ovog zahtjeva značilo i izmjene Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim potrebama.

Iz ministarstva su naveli da je od školske 2017/2018. godine počela praksa da vaspitnoobrazovne ustanove asistente za nastavnu godinu angažuju po ugovoru.

“Razlozi su brojni, počev od toga da broj učenika u vaspitno-obrazovnoj ustanovi varira, a nerijetka su i preseljenja đaka iz jedne škole u drugu. U obzir je uzeta i činjenica da učenici prelaze iz jednog u drugi nivo obrazovanja iz vrtića u osnovnu školu, iz osnovne u srednju. Tokom razvoja može doći do promjene u funkcionisanju učenika. Konačno, osnovni princip angažovanja asistenata je da osamostaljuje dijete, umanjuje njegovu potrebu za ovom vrstom podrške, a ne vezivanje, pasivizacija, segregacija i navikavanje na tehničku podršku”, pojasnili su iz ministarstva.Asistenti smatraju da za njihovim radnim mjestima postoji trajna potreba, te da je neophodno razmotriti izmjene zakona kako se ne bi više stavljali u nepovoljniji položaj u odnosu na ostale zaposlene u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Podsjećaju da je u poslednjih nekoliko godina u Crnoj Gori na poslovima asistenata angažovano oko 320 osoba i taj broj se ne mijenja.

“Svjedoci smo da se svake godine povećava broj djece kojima je potrebna pomoć asistenta”, poručuju asistenti.

Share.

About Author

Leave A Reply