Asfaltirani putevi samo u obećanjima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Da u pojedinim mjesnim zajednicama na području beranske opštine još uvijek nijesu riješeni osnovni infrastrukturni problemi posvjedočava i selo Donje Zaostro, čiji stanovnici i dalje do svojih kuća idu makadamskim putevima. Sve to i ne bi bilo čudno da selo Donje Zaostro nije udaljeno od grada svega četiri kilometra i što se i ona najudaljenija domaćinstva prostiru na nešto više od hiljadu metara od magistralnog puta Berane – Bijelo Polje. Mještani ističi da u Donjem Zaostu i pored brojnih zahtjeva dosad nije postavljen nijedan metar asfalta.

“Donje Zaostro presijeca magistralni put Berane-Bijelo Polje, međutim priključne saobraćajnice koje vode do naših kuća ni dan danas nijesu asfaltirane. Zato narod i odlazi odavde. Trenutno imamo svega četiri čovjeka iz sela koji su u radnom odnosu. To je, zaista, poražavajuća činjenica, kad se zna da smo do sada podnosili dosta zahtjeva nadležnim institucijama tražeći da nam asfaltiraju bar 500 metara glavnog puta, i to na mjestima gdje se, zbog velikog uspona, nalaze kritične dionice. No, ipak hoćemo da se nadamo da će se neko konačno smilovati i udovolji našim apelima”naglašava mještanin Vesko Radičević.

Rijetko se ko sa strane, kako navodi Radičević, usuđuje da vozilom dođe do udaljenijih kuća u Donjem Zaostru.

“Kada neko hoće da nam dođe u goste prvo pita jeste li popravljali put i kad čuje da nijesmo po pravilu odlaže putovanje. To se isto dešava i sa taksistima koji, zbog lošeg puta, odbjaju da voze do našeg sela. Isti slučaj je i sa veterinarima i ljekarima. Mnogo puta se dešavalo da bolesnika nosimo na nosilima do glavne ceste, jer u zimskom periodu ni terensko vozilo ne može da dođe do naših kuća”ističe Radičević, podsjećajući da u Donjem Zaostru trenutno obitava oko tridesetak domaćinstava, iako ih je nekada bilo preko 80.

Mještani navode da je lokalna uprava dosad u više navtrata nasipala i popravljala seoske puteve, ali da to nije dalo odgovarajući efekat.

“Putevi se nasipaju svake godine, ali čim naiđe kiša ona ih ponovo uništi. Tako da je to uzaludni rad, iako se za ove namjene izdvajaju značajna sredstva. Zato jedino rješenje predstavlja postavljanje asfaltne podloge. Takođe, trebalo bi, probijanjem puta u dužini od nekih kilometar i po, spojiti Gornje i Donje Zaosto i time uspostaviti kružni tok puta kroz ova dva sela, što bi u značajnoj mjeri doprinijelo uspostavljanju bolje saobraćajne komunikacije” naglašavaju mještani.

Do Uroševice samo preko sajli


Mještani Donjeg Zaostra ističu da sa druge strane Lima, na lokalitetu Uroševica, imaju svoja imanja i da je na tom mjestu obnovljen manstir koji je bio zadužbina Uroša Nemanjića. Međutim, kako navode, do Uroševice se može stići jedino pomoći improvizovanog splava.


“Uroševica je izuzetno atraktivno mjesto. Tu se nalazio poznati manastir Nemanjića kog su mještani, uz pomoć dobrotvora, obnovili prije nekoliko godina. Međutim, do manastira i do naših imanja se uz veliki rizik može doći jedino pomoću sajli koje postavljamo prko Lima. Zato bi bilo dobro da se na ovom mjestu napravi bar neki viseći most kako bi brojni vjernici lakše dolazili do svetinje, a i mi do naših imanja” navodi Radičević.

Share.

About Author

Leave A Reply