APLIKACIJA KOJA PREPOZNAJE IMA LI BAKTERIJA U HRANI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Da biste testirali hranu od nekih štetnih bakterija, neophodna je specijalna analiza i potrebno je do dva dana da dobijete rezultate.

U tom cilju, naučnici sa Univerziteta Masačusets u Sjedinjenim Državama razvili su aplikaciju za pametne telefone koja upozorava korisnike o prisustvu bakterija u hrani. Koristeći ovu aplikaciju, rezultati prisustva patogenih bakterija stižu za mnogo manje vremena nego što je obično potrebno.

Da bi proizvod postao pristupačniji za prosječnu osobu, naučnici su stvorili aplikaciju za pametne telefone koju svako može koristiti zajedno sa čipom. Korisnici jednostavno postavljaju čip u tečni uzorak, bilo od ispiranja hrane ili upotrebom svežeg soka, i dopuštaju površini čipa da otkrije bakterije. Ako su bakterije otkrivene, male tačke će se pojaviti na površini čipa. Korisnici mogu onda koristiti mikroskop na pametnom telefonu, a aplikacija će otkriti bakterije.

Tim se nada da će uskoro objaviti ovaj proizvod javnosti. Prema izvještaju, najsavremeniji testovi bakterija mogu trajati do dva dana, dok ova nova tehnologija omogućava da za kratko vrijeme otkrijete bakterije u hrani. I najbolji dio – test možete uraditi iz udobnosti sopstvenog doma.

Izvor: zenskimagazin.rs

Share.

About Author

Leave A Reply