Ako ne možete da SMRŠATE možda je PROBLEM U DORUČKU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svi već znaju da je doručak neizostavni obrok bez koga ne treba započinjati dan. Ali, ma koliko nastojali da odaberemo ono što je zdravo, dešava se da nesvjesno učinimo suprotno.

Pogrešne odluke i neznanje udaljiće nas od misije zvane želim da smršam. Gdje najčešće griješimo i kako treba da izgleda dobar doručak?

Jednolična hrana

Jedna od grešaka koju mnogi prave je konzumiranje jednolične hrane. Čak i ako obožavate ovsene pahuljice, ukoliko su u tanjiru svakog jutra, dosadiće vam, pa ćete posegnuti za nekim proizvodom iz pekare. Potrudite se da vam jutarnji obrok bude raznovrstan, čak i ako to podrazumijeva dodatno angažovanje oko njegove pripreme. Bolje je ponekad pojesti i ono što manje volimo, nego stalno jesti isto. Prezasićenost istim namirnicama vodi u drugu krajnost, a to je nezdrava ishrana.

Izbjegavate vlakna

Mnogi misle da će izbjegavanjem žitarica ubrzati proces mršavljenja. Međutim, činjenica je da nam vlakna koja se u njima nalaze zapravo mogu pomoći da se oslobodimo viška kilograma. Ona doprinose stabilnom nivou šećera u krvi i čine nas sitim, tako da nema razloga da ih se odričemo. Naravno, potrebno je odabrati žitarice od cijelog zrna i držati se podalje od masnih peciva koja ne sadrže ništa korisno.

Za doručak pijete sokove

Cijeđenjem voća i povrća gube se njihovi dragocjeni sastojci koji su važni za pravilan rad crijeva. Za one koji kubure sa viškom kilograma, preveliki unos voća putem sokova nije dobra ideja. Osvježavajući smuti za doručak je nešto u čemu treba da uživate povremeno, a ne svakodnevno.

Ne koristite začine i semenke

Začini ne samo što oplemjenjuju ukus jela, već ga i nutritivno obogaćuju. Počnite da koristite cimet, origano i bosiljak, a nemojte izostaviti ni sjeme lana, suncokreta i bundeve.

Odlažete prvi obrok

Ako doručak odlažete sve dok vas ne opomene krčanje crijeva ili nesvjestica, promijenite svoje navike što prije. Kada pregladnite, poješćete znatno više nego što je potrebno, a pad šećera može vas usmjeriti ka visokokaloričnoj hrani koju inače izbjegavate. Najbolje je da doručkujete sat ili dva nakon buđenja.

Porcije su preobilne

To što je u vašem tanjiru nešto zdravo, ne znači da treba da pojedete previše. Ma koliko zdrave namirnice koristili, prevelika količina hrane jednostavno vam nije potrebna. To usporava metabolizam, pa se umjesto naleta energije javljaju pospanost i umor.

Izvor: Magazin Novosti

Share.

About Author

Leave A Reply