Ajnštajn među psima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Postoji neko rasprostranjeno mišljenje da su psi u većini slučajeva bolji i osjećajniji od ljudi, pa nije ni čudo što je poslednjih godina nagli porast porodica koje su odlučile da svoj život podijele sa nekim slatkim psom. Međutim, svi smo imali nekog seoskog Džekija, kojem se nije znalo ni porijeklo niti kuda cunja noćima, pa se vrati sav srećan i gladan. Džeki nije čuvao ovce, ali sigurno znate za rasu Border koli, seoski pas za kojeg biste isto pomislili da je neki Džekijev brat. Međutim, zamisite da je upravo taj Džekijev brat u stvari Ajnštajn među psima?

Odakle dolazi najpametniji pas?

U pograničnoj zemlji između Škotske i Engleske, pastirski pas je bio jedan od najbitnijih dragocjenosti koje je jedan pastir mogao imati, a najbolji radni psi su bili ukrštani jedni sa drugima. Upravo je po toj pograničnoj zemlji, dolini Borders, ova pasmina i dobila ime. Smatra se da su u Škotsku stigli nakon osvajanja Vikinga i da su se tamo ukrstili sa lokalnim ovčarima. Samo ime odražava njeno delimično, škotsko, nasleđe- riječ “koli” koja se odnosi na “čuvara ovaca”.

Čigra u psećem obliku

Nevjerovatna energija, za koju je nekad teško povjerovati da može stati u onako srednju veličinu psa, vrlo je teško ispratiti. Navikao je da juri po brdima, okuplja ovce i prosto ne može da zamisli dan u kojem on ne juri, pa makar to bilo i za nekim kolima u prolazu. Njegova sposobnost da bez muke okupi stado ovaca na jedno mjesto dovoljno govori o njegovoj sposobnosti da manevriše tačno onako kako pastir želi. U suštini, lakše on okupi njih na jedno mjesto, nego primjera radi društvo koje se okuplja za 10 godina mature 🙂

I najbolji imaju lošu stranu

Ovo je u suštini istina, čak i onaj za kojeg mislite da nema nijednu lošu karakteristiku, ipak se nekako zadesi da je posjeduje. E pa, to nije slučaj sa ovim psom 🙂 Ako izuzmemo činjenicu da nije za grad i stan, jer bi vjerovatno ili pobjegao kroz prozor ili ga cijelog rasturio. S obzirom na to da ne voli da bude vezan i ograničen, a prostrane livade su mu dio ličnosti, jedino loše što se može pripisati ovom psu je u slučaju ako zapadne u porodicu koja ga ne razumije i sputava njegovu energičnost.

Ako ste ikada planirali da imate kućnog ljubimca, ili makar da ispunite želju (uglavnom) djevojci koja toliko voli pse, onda biste vjerovatno tražili nekog sličnog Vama. Pametnog, brzog, zabavnog, druželjubivog i preslatkog, baš kao što je Border koli. 🙂

Miljana Kljajić

Share.

About Author

Leave A Reply