AGROBUDŽET PREDSTAVLJEN U BERANAMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prilike koje ovogodišnji Agrobudžet daje poljoprivrednicima da unaprijede svoju proizvodnju i konkuretnost predstavljene su juče i zainteresovanima sa područja Berana, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kako saopštavaju, predstavnici  ministarstva upoznali su prisutne sa svim mjerama podrške i mogućnostima, u stočarskoj i biljnoj proizvodnji.

“Istaknuto je da sredstava ima dovoljno za sve koji žele da razvijaju svoja gazdinstva, kroz širenje i modernizaciju proizvodnje, usvajanje evropskih standarda u proizvodnju, standarda zaštite životne sredine i dobrobiti životinja, podizanje kvaliteta svojih proizvoda, i u krajnjem postali konkurentniji i više zarađivali”, navodi se u saopštenju.  

Prisutni proizvođači su iskazali interesovanje za način ostvarivanja podrške u skoro svim oblastima, naročito stočarstvu, voćarstvu, organskoj proizvodnji, pčelarstvu, saopštili su iz Ministarstva.

“Ohrabrenje za prisutne su bile informacije da je povećan ukupan iznos podrške stočarstvu. Podsjećamo da će gazdinstva koja ostvaruju pravo na premiju po grlu od ove godine dobijati premiju za svako grlo, a ne samo na grla preko predviđenog minimuma, čime se izašlo u susret dogogodišnjim zahtjevima i očekivanja ovih proizvođača. Takođe, do premija za preradu mlijeka doći će uz jednostavniju proceduru”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva tvrde da je “dobra vijest povećanje subvencija sa 180 na 200 eura po hektaru obradive površine, i 210 eura za mlade farmere. Podrška pčelarstvu, takođe je povećana, a od ove godine pčelari će biti podržani i za nabavku pribora i opreme za pčelarenje, takođe na njihov predlog”.  

“Kad je riječ o bespovratnoj podršci investicijama i ove godine će proizvođači imati mogućnost da dobiju do 55 odsto podrške za podizanje i osavremenjavanje zasada, nabavku stoke, izgradnji bunara, nabavku mehanizacije i drugo”, navodi se  u saopštenju.

“Istaknuto je i da se nastavlja sa sprovođenjem projekta – Program voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi za škole, u cilju poboljšanja prehrambenih navika djece u školama, a koji se od prošle godine uspješno realizuje u Beranama. Pozvani  su poljoprivrednici da se uključe u ovaj značajan program”, navodi se u saopštenju .

“Prisutni su pozvani da za sva dodatna pitanja i dileme mogu da se obrate službenicima odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji i stočarstvu, regionalnoj kancelariji u Beranama, kako bi dobili pomoć i savjet prilikom apliciranja za podršku. Posebno im je ukazano na važnost upisa u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kao uslova za korišćenje sredstava iz Agrobudžeta”, zaključeno je u saopštenju.

Share.

About Author

Leave A Reply