ADAPTACIJA PLANINARSKIH DOMOVA „KRIVI DO“ I „SUVO DO“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Projekat “Turističkim stazama sjevera”, čija je vrijednost 58 hiljada dolara, a koji zajednički realizuju opštine Berane i Andrijevica, omogućiće adaptaciju planinarskih domova „Krivi do“ i „Suvo do“, koji se nalaze na području dvije zaštićene zone – Nacionalni park “Biogradska gora“ i Regionalni park prirode „Komovi“.

Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbijeđena su kroz apliciranje u programu „Podrška Kraljevine Norveške razvoju Zapadnog Balkana – Norveška za vas – Crna Gora“, koji doprinosi ravnomjernijem društveno-ekonomskom razvoju u Crnoj Gori kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama.

Partneri u projektu “Turističkim stazama sjevera”, koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), zaključili su da je jedna od glavnih prepreka razvoju turizma u sjevernom regionu nerazvijena turistička ponuda.

„Opštine Berane i Andrijevica, na sjeveru Crne Gore imaju mnogo sličnosti. Obje se nalaze u dolini rjeke Lim i imaju slična geografska i kulturna dobra i potencijal za razvoj. Cilj projekta je unaprjeđenje turističke ponude ove dvije opštine, odnosno razvoj turizma na sjeveru Crne Gore koja obiluje prirodnim ljepotama i turističkim potencijalima koje je potrebno predstaviti i iskoristiti ih u pogledu ekonomskog razvoja ove dvije opština, koje su kao dio „nerazvijenog sjevera“ prioritetne u dijelu razvoja, zapošljavanja i ekonomskog jačanja. U Crnoj Gori, uprkos atraktivnom pejzažu i prirodnim resursima, turizam je većinom orjentisan na južni, primorski dio“, kazala je pomoćnica u Sekretarijatu za investicije i razvoj Opštine Berane Maja Pešić.

Osim adaptacije oba planinarska doma, projektom će se osmisliti zajednički turistički paket kojim će sa obogatiti turistička ponuda ovog kraja.

„U opštinama Andrijevica i Berane postoji dobra mreža planinarskih, biciklističkih i pješačkih staza na čijim mapama se nalaze i ova dva planinarska doma. Naime, planinarski domovi povezani su planinarskim i biciklističkim stazama koje su obelježene na karti nacionalnih mreža planinarskih staza. Smještajni kapaciteti planinarskih domova („Krivi do“ – 25 ležaja i „Suvo do“ – 25 ležaja) pogodni su za planinski turizam (hiking, biking, hodanje u krpljama). Tradicionalna, domaća hrana proizvedena na imanjima i okolnim katunima nudiće se posjetiocima i gostima, što će dodatno generisati prihod šire zajednice i uticati na razvoj agroturizma“, istakla je Pešić.

Turističke organizacije Berana i Andrijevice upravljaju planinarskim domovima. Unaprjeđenjem njihovih kapaciteta obezbijediće se dodatna sredstva za zaposlene u domovima.

Share.

About Author

Leave A Reply