Život na najhladnijem mjestu na svijetu, temperature -71°C: Automobile ne gase preko noći, toaleti izvan kuća…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Selo Ojmjakon u dalekoistočnom dijelu Sibira važi za najhladnije nastanjeno mjesto na planeti – najniža izmjerena temperatura tamo je -71,2 °C. Možete li da zamislite kako u takvoj “ledari” izgleda svakodnevni život?

Ojmjakon je rusko seoce u republici Saha, na obali rijeke Indigirke, u kojem živi oko 500 stanovnika.

Najniža izmjerena temperatura navodno je –71,2 stepena, dok prosječna temperatura u gradu zimi pada na -58 stepeni Celzijusa, ali tokom ljeta temperature mogu dostići i 25-30° Celzijusa,prenosi Nova S. Vjetar duva vrlo rijetko, a godišnje padne tek nešto više od 200 milimetara kiše.

Kako se selo nalazi blizu sjevernog pola, i dužina dana i noći tokom godine drastično varira — tokom decembra dan traje samo tri sata, a u junu čak 21 sat.

Uprkos svemu tome, zahvaljujući čistom vazduhu, zdravoj ishrani i čistoj vodi, stanovnici Ojmjakona su poznati po dugovječnosti.

Ali, kako u tim ekstremima izgleda njihov normalan život?

Za početak, nema mobilne telefonije, jer se uređaji smrzavaju u džepovima, a oni koji nemaju ugrijane garaže, automobile ne gase preko noći, jer ujutro ne bi ni mogli da ih upale.

Zbog problema sa zaleđenim cijevima, kanalizacija nema mnogo smisla, pa se toaleti, uglavnom, smještaju izvan kuća.

Živa se u termometrima zamrzava, čak i mastilo u olovkama, a kad se vrela voda sipa u šolju i prospe u vazduh, pretvara se u sniježni oblak.

Share.

About Author

Leave A Reply