ZAJEDNIČKOM AKCIJOM OČIŠĆENO NASELJE RIVERSAJD

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama“, u saradnji sa Opštinom Berane i Komunalnim preduzećem, danas je organizovala akciju čišćenja naselja Riversajd.

Najveći dio posla u sakupljanju i odvoženju otpada odradili su zaposleni Komunalnog preduzeća i njihova mehanizacija, a u akciji su učestvovali i pripadnici RE populacije koji žive u ovom naselju, učenici (pripadnici RE populacije) iz OŠ „Radomir Mitrović“ i njihovi medijatori. 

Mještani naselja Riversajd su, direktoru Komunalnog preduzeća Savu Vučetiću, iznijeli probleme sa kojima se susreću u odlaganju otpada. Vučetić im je kazao da će radnici Komunalnog svakog dana odvoziti otpad, dok stanovnici ovog naselja smeće moraju odlagati u kontejnerima, koji su za to predviđeni.

Jedan od zahtjeva je bio da se kontejneri za sakupljanje otpada koji se, prema riječima mještana, nalaze u blizini kuća premjeste na neko drugo mjesto. Komunalno im je izašlo u susret i uredilo drugu lokaciju za tu namjenu.

Akciju su ispratili i predstavnici Opštine Berane, među kojima je bio i savjetnik predsjednika Opštine za društvene djelatnosti, Zoran Jojić, koji je istakao dobru saradnju sa RE populacijom i izrazio nadu da će ova akcija dati pozitivne rezultate.

„Bez učešća Komunalnog preduzeća ova akcija ne bi imala pravi smisao i ne bi imala ovakav efekat. Zadovoljni smo odazivom, ljudi su se ozbiljno prihvatili posla i predano su radili. Ovo je bila prilika da u razgovoru sa njima saznamo sa kakvim problemima se još susreću. Danas smo dogovorili da jedan mještanin ovog naselja bude zaposlen u Komunalnom preduzeću i da održava reon koji mu bude dodijeljen“, dodao je Jojić.

Akciji je prethodilo predavanje na temu „Značaj očuvanja životne sredine“, koje je u saradnji sa OŠ „Radomir Mitrović“ održano u toj ustanovi.

Direktor Romske organizacije mladih „Koračajte sa nama“ iz Podgorice, Elvis Beriša, je kazao da je u romskim zajednicama, koje su izolovane od društva, jedan od najvećih problema odlaganje otpada na neadekvatan način.

„Zajedno sa Opštinom Berane i Komunalnim preduzećem učinili smo da ovo mjesto bude bolje za život. Ovakve akcije su se i ranije sprovodile, ali u manjem obimu. Akciji se u velikom broju odazvala RE zajednica. Tu su bili i mladi, djeca, žene iz naselja, a pridružili su im se i učenici i medijatori koji rade sa njima. Medijatori su bili ključni u ovoj akciji, jer su oni animirali i mobilisali zajednicu, a i povezali su nas sa OŠ „Radomir Mitrović“, čiji su učenici pomogli akciju“, naglasio je Beriša.

Ova akcija je realizovana u okviru projekta „Madi za mlade“, koji je podržan kroz program „Omladinski fondovi za Zapadni Balkan i Tursku“ finansiranog od strane Evropske komisije kroz program IPA CSF, a kojeg realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac, u partnerstvu sa NVO Prima iz Crne Gore, organizacijom Partners iz Albanije, Asocijacijom za obrazovanje „Mladiinfo international“ iz Makedonije i Fondacijom volontera zajednice iz Turske.

Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply