ZA DJEČJI DODATAK VIŠE OD 36.000 PRIJAVA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Centri za socijalni rad od 1. do 30. septembra dobili su 36.121 zahtjev za dječji dodatak i ujedno donijeli toliki broj rješenja, čije je dostavljanje počelo putem Pošte Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS).

Isplata dodatka za djecu do šest godina počinje sredinom novembra.

Iz resora na čijem je čelu Milojko Spajić pojasnili su da ako neko dijete ne ostvari pravo na oktobarski dječji dodatak, čija se isplata očekuje sredinom novembra, to znači da nije ispunilo zakonske uslove.

“U septembru je prijavljeno 36.121 dijete. Ukoliko neko dijete sada ne ostvari pravo na oktobarski dječji dodatak, onda to znači da se ne ispunjavaju uslovi propisani Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Roditelj, odnosno staratelj, opet može da podnese prijavu te da, uz ispunjenje uslova propisanih zakonom, ostvari to pravo”, kazali su iz resora finansija i socijalnog staranja.

Uz napomenu da su se u septembru prijavljivali oni koji su željeli da pravo na dodatak za dijete ostvare od 1. oktobra, iz MFSS-a pojašnjavaju da se prijave mogu dostavljati i dalje, te da to nije ograničeno.

“S tim što prijavljeni u oktobru, koji ispunjavaju uslove po zakonu, pravo na dodatak stiču u novembru, a isplata je sredinom decembra. Za zahtjev podnijet u novembru pravo se stiče u decembru, itd. Razlika je u tome što roditelj i/staratelji koj i su podnijeli zahtjev u septembru ostvaruju pravo od 1. oktobra, a isplata dodatka je sredinom novembra. Naš cilj je bio da djeca koja imaju pravo na dječji dodatak ne izgube nijedan mjesec i iz tog razloga smo pozivali da se zahtjevi podnesu u septembru”, kazali su iz Spajićevog resora.

Iz MFSS-a podsjećaju da su roditelji, odnosno staratelji, mogli da biraju da li isplatu dodatka žele preko Pošte ili banaka, te da je plaćanje provizije preuzelo MFSS. To znači da banke ne bi trebalo da proviziju odbijaju od iznosa korisnicima.

Share.

About Author

Leave A Reply