VOJINOVIĆ: POJAČATI PREVENCIJU NASILJA I POVEĆATI BROJ PEDAGOGA U ŠKOLAMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori sjutra će prvi čas biti posvećen prevenciji vršnjačkog nasilja, najavio je ministar prosvjete Miomir Vojinović.

Vojinović je na konferenciji za novinare kazao da će Ministarstvo prosvjete vanredno angažovati direktore i pojačati rad školskih timova u prevenciji vršnjačkog nasilja.

On je rekao da danas počinje sa radom digitalna platforma – broj 080 777 777, preko koje će tokom 24 sata moći da se prijave svi oblici vršnjačkog nasilja.

Vojinović je naglasio da će poziv ka tom broju biti besplatan za sve mreže u Crnoj Gori.

“Predložio sam da se sjutra u osnovnim, srednjim školama i vrtićima, prvi čas bude posvećen prevenciji i borbi protiv vršnjačkog nasilja, gdje će se afirmisati druge vrijednosti kao što su ljubav, saradnja i zajedništvo“, rekao je Vojinović.

On je kazao da će biti preispitan pravilnik o normativima i standardima koji predviđa broj psihologa i pedagoga za rad u osnovnim školama, kako bi povećali broj ljudi koji bi radili na prevenciji vršnjačkog nasilja.

Vojinović je pozvao ministarstva unutrašnjih poslova i zdravlja, socijalne ustanove, da rade na prevenciji vršnjačkog nasilja.

On je istakao da Ministarstvo prosvjete preduzima sve kako bi vršnjačko nasilje sveli na najmanju moguću mjeru.

„Ovom problemu moramo sistemski prići, kao društvo i kao država na krajnje ozbiljan način“, naglasio je Vojinović.

On je apelovao na roditelje da razgovaraju sa djecom i da saradnja roditelja i prosvjetnih radnika bude na većem nivou.

“Samo u ovoj školskoj godini timovi koji rade na prevenciji imali su preko 500 aktivnosti u prevenciji vršnjačkog nasilja“, rekao je Vojinović.

On je ocijenio da je potrebno donijeti drugačija zakonska rješenja ali, kako je kazao, Ministarstvo prosvjete to ne može samo učiniti.

„Potrebna je direktna saradnja sa Ministarstvom pravde i ostalim ministarstvima, kako bi donijeli prihvatljivo rješenje“, rekao je Vojinović i dodao da će intenzivirati rad na prevenciji vršnjačkog nasilja.

Vojinović je kazao da je razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem o mogućnostima da policajac bude sve vrijeme u školi.

Pojačati aktivnosti kako bi došlo do sprečavanja vršnjačkog nasilja

Vojinović je istakao da mu je odgovoreno da ne postoji realna mogućnost da policajci budu sve vrijeme u školama, imajući u vidu njihov broj i aktivnosti policije.

„Dobio sam uvjeravanje od Adžića da će pojačati aktivnosti kako bi došlo do sprječavanja vršnjačkog nasilja“, rekao je Vojinović.

Upitan da li smatra da bi trebalo pooštriti vaspitne mjere u školama, Vojinović je rekao da se zna koji je maksimum vaspitne mjere kada je riječ o vršnjačkom nasilju.

„Pitanje je da li te vaspitne mjere utiču na način na koji bi mi željeli. Nije riječ o kaznenim mjerama, već vaspitnim, kada je riječ o osnovnom obrazovanju. Drugačije je kada je u pitanju srednje obrazovanje“, kazao je Vojinović.

On je naveo da zvanični podaci govore da je u Crnoj Gori najmanji procenat vršnjačkog nasilja u regionu.

„Moramo svesti vršnjačko nasilje na minimum. Duboko vjerujem i siguran sam da pojačanim aktivnostima društva i države neće doći ni do čega što je strašno ili nesrećno“, rekao je Vojinović.

On je dodao da će predložiti da naredne godine budu pojačane vannastavne aktivnosti.

Share.

About Author

Leave A Reply