„VEČE ISTORIJE, TRADICIJE, GUSALA I SJEĆANJA NA NAŠE PRETKE“ U BERANAMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U čast obilježavanja jubileja stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata i oslobođenja Berana od Austrougarske, „Srpska narodna odbrana Vasojevića i limske doline“ organizuje tradicionalnu manifestaciju „Dani sjećanja na srpske junake i dobrovoljce – Berane 2018“. Manifestacija će biti održana danas, u sali SO Berane, sa početkom u 19 časova.

U okviru ove manifestacije večeras će u sali Skupštine opštine Berane biti održano  „Veče istorije, tradicije, gusala i sjećanja na naše pretke“ na kome će biti promovisana knjiga „Vasojevići u borbi za srpsko i jugoslovensko ujedinjenje 1914-1918.“, autora Gorana Kikovića – profesora istorije.

Knjigu su partnerski izdala dva udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca – udruženje iz Vojvode Stepe, opština Nova Crnja iz Vojvodine  i udruženje iz Berana.

Predsjednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Vojvode Stepe, opština Nova Crnja iz Vojvodine  Branko Savić već deset godina dolazi na ovu manifestaciju u Beranama i iz našeg grada uvijek ponese samo lijepe uspomene.

„Dolazim iz jednog malog dobrovoljačkog mesta – Vojvoda Stepa iz Srednjeg Banata u Vojvodini.  Naše Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca osnovala je grupa mladih entuzijasta 2005. godine. Od tada uspešno organizujemo u našem mestu „Dane vojvode Stepe“ i dane sećanja na naše dobrovoljce koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu. Pobratili smo se sa Udruženjem iz Berana i ove godine je jubilej od 10 godina našeg pobratimstva. Oni posećuju nas tokom manifestacije „Dani vojvode Stepe“, a mi dolazimo u Berane u oktobru na manifestaciju „Dani sjećanja na srpske junake i dobrovoljce“. Ove godine smo tu sa posebnim zadovoljstvom jer smo koizdavači knjige „Vasojevići u borbi za srpsko i jugoslovensko ujedinjenje 1914-1918.“ Gorana Kikovića“, kazao je Savić.

Predsjednik Uruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca Berane Miličko Trifunović podsjeća da njihovo udruženje ima dugu tradiciju na koju su ponosni.

„Ovo Udruženje osnovano je 18. februara 1934. godine i činili su ga dobrovoljci iz Prvog svjetskog rata. Prvi predsjednik Udruženja bio je Milan Vuković, sreski načelnik. Udruženje je radilo do 1941. godine kada je zbog rata prestalo sa radom. Zahvaljujući publicisti i hroničaru Radomiru Guberiniću Udruženje je obnovljenu u novembru 1996. godine. Zahvaljujući knjizi Gorana Kikovića „Preci i potomci“, u kojoj je ovekovečio naše Udruženje, dobili smo najveće opštinsko priznanje, nagradu „21. jul“ 2013. godine. U okviru Udruženja rade i dvije sekcije – Sekcija mladih i Sekcija žena. Udruženje danas broji između 250 i 300 članova. Njihov doprinos je u tome što učestvuju u podizanju brojnih spomen obilježja koja podsjećaju na slavne stranice naše istorije“, istakao je Trifunović.

Autor knjige knjige „Vasojevići u borbi za srpsko i jugoslovensko ujedinjenje 1914-1918.“ Goran Kiković ističe da se u knjizi može pronaći prava istina o učešću Vasojevića u borbi protiv austro – ugarskih okupatora u Prvom svjetskom ratu, ali i istina o njihovom doprinosu u ujedinjenju Crne Gore sa Srbijom.

„Na knjizi se radilo deset godina, a izdavači su, prirodno, udruženja koja se bave ovom problematikom. Promocija će se održati u Sali SO Berane jer je najprirodnije da se održi upravo na mjestu gdje je 10. oktobra 1918. godine imenovan načelnik oslobođenja sreza Beranskog, nakon čega je 13. oktobra ovaj grad oslobođen od austro – ugarskog okupatora. Mi taj dan obilježavamo već godinama, a ove godine na najsvečaniji način. U procrnogorskim medijima dosta je kleveta od strane nekih istoričara koji napadaju oslobođenje i savezničku srpsku vojsku nazivaju okupatorskom. Kako saveznik može biti okupator? U Crnu Goru tada nije ušla samo srpska vojska, već i italijanska, francuska i američka vojska, koje su bile saveznice. U knjizi pišem i o ideji ujedinjenja i objavljena su imena svih poslanika Velike narodne skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori sa područja Vasojevića. Po prvi put su objavljena imena tih velikih ljudi, najuglednijih ljudi ovog kraja. Na osnovu odluka koje su oni donijeli sastala se Podgorička skupština. Ideja ujedinjenja potekla je od Petrovića i cjelokupnog naroda i nije bila nikako okupatorska ideja“, objašnjava Kiković.

On je najavio da će na promociji, pored njega, govoriti i recezenti –  Branislav Otašević – književnik, Zoran Vulević – publicista i prevodilac, zatim pjesnici David Lalić, Darko Jovović i Milan Cimbaljević, a u programu će učestvovati i guslar Borivoje Deletić.

Kiković je naglasio da će se knjiga večeras prodavati po cijeni od 5 eura, dok će se nakon promocije moći kupiti na trafikama i u knjižarama po cijeni od 10 eura.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply