Uložili 21 milion u mrežu, a sjever u mraku po deset dana!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Stanovnici naselja u šest opština na sjeveru prijete tužbama Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) jer pojedina domaćinstva nemaju struju ni po deset dana. Brojni kvarovi na elektro mreži u opštinama Berane, Petnjica, Andrijevica, Plav, Gusinje i Bijelo Polje događaju se uprkos brojnim investicijama. U novembarskom Biltenu CEDIS-a navedeno je da su do 30. septembra 2020. godine realizovane investicije u ukupnoj vrijednosti od preko 21 milion eura. Od tog novca 9,5 miliona uloženo je na projekte revitalizacije srednje naponske (SN) i niže naponske (NN) mreže. Nestankom struje građani su imali veliku štetu, jer su primorani da bace kompletne namirnice iz svojih zamrzivača.

– Brojni potrošači sa ovog područja novogodišnje praznike su dočekali u mraku. Neki su struju dobili tek nakon desetak dana. Struja na području Andrijevice poslednjih nedjelja nestaje svaki dan u prosjeku i po deset puta. To znači da odgovorni moraju konačno da se uozbilje i shvate da ovo ovako više ne može – kazao je predsjednik Mjesne zajednice Kralje Milutin Đurković.Sličnu konstataciju izrekao je i predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić, navodeći da je nedopustivo da u 21. vijeku brojni građani danima nemaju struju.

– Cijenim napore ljudi koji su ovih dana na terenu u cilju otklanjanja kvarova. Znam da monterima nije bilo lako po velikoj kiši na nepristupačnom terenu raditi na krpljenju žica i stubova. Ali mreže su morale bolje da se pripreme za zimu. Ovako imamo jedno, zaista, haotično stanje, s obzirom na to da se suočavamo sa konstantnim prekidima u napajanju strujom – naglasio je Ćulafić, podsjećajući da su se u brojnim selima gdje je došlo do havarija na elektro mrežama mještani samoorganizovali i, pomažući električarima na terenu, davali puni doprinos da se kvarovi što prije otklone.

Osudu zbog višednevnog nestanka struje izrekao je i predsjednik opštine Petnjica Samir Agović, kao i prvi čovjek Berana Dragoslav Šćekić.

– Nestankom struje građani su pretrpjeli velike štete jer su primorani da bace kompletne namirnice iz zamrzivača. Neko za to mora preuzeti odgovornost. To ne smije da se događa i mora se učiniti sve da se ne ponavlja – naveo jeŠćekić.

Predsjednik Mjesne zajednice Pavino Polje Slobodan Leković kazao je da je čitav Vraneš, jedno od najvećih područja bjelopoljske opštine, poslednjih dana imao problema kad je u pitanju napajanje električnom energijom. Dodao je da bi konačno trebalo da dođe na red i taj kraj, da se trajno riješi problem.

– Praktično sa manjom kišom ili vjetrom mi smo u mraku – rekao je on.

Dodaje da su problem neadekvatni stubovi, koji su na najvećem broju mjesta drveni, i to dotrajali od zuba vremena.

– Često se dešava da improvizujemo i postavljamo nešto da ih potkočimo, ali je to kratkog daha. Imamo i polomljene izolatore, neraskrčenu mrežu, gdje su stabla prosto napravila ogromne nevolje – kazao je Leković.

Prvi snijeg donio nevolje
Vukoman Krgović sa Galice kaže da poslednjih dana su više bili bez struje nego što su je imali i da su dobili obavještenje da je problem na glavnom dalekovodu.

– Inače, ove jeseni situacija se bila malo popravila, pa smo ređe ostajali bez struje. Radili su nešto na dalekovodu i to se osjetilo. Ipak, ovaj prvi veći snijeg nam je donio nevolje – kaže Krgović.

Prvi čovjek Mjesne zajednice Tomaševo Vesko Gogić rekao je da je struja nestala sa prvim snijegom.

– Ima ovdje nekoliko manjih privrednika koji imaju drvne pogone i brente, koji zapošljavaju ljude. Struja je sve prekinula, i zato se mora nešto uraditi da se ovi problemi preduprijede – kazao je Gogić.

Todor Nedović iz Majstorovine, podno obronaka Bjelasice, kaže da su često bez struje. Poslednjih dana struje više nema nego što je ima.

Izvor-danonline

Share.

About Author

Leave A Reply