U FRIŽIDERU 2.000 UZORAKA, REZULTATI PCR TESTA NA KORONAVIRUS SE ČEKAJU I DO SEDAM DANA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na čekanju u Institutu za javno zdravlje (IJZ) juče je bilo oko 2.000 uzoraka, a građani se žale da na rezultat PCR testa na novi koronavirus čekaju i do sedam dana.

Direktor IJZ Boban Mugoša potvrdio je da je došlo do kašnjenja u obradi rezultata zbog nedostatka plastike i da očekuju isporuku potrebnog materijala.

Objasnio je da su očekivali da će doći do potpisivanja ugovora sa privatnim laboratorijama, ali da se zbog procedura nije uspjelo, kao i da uzorke nisu slali u Njemačku jer se rezultati iz te države čekaju četiri dana.

“Ako nam danas, kako je najavljeno, dođe sva isporuka robe, onda ćemo sve četiri mašine staviti u pogon i za nekoliko dana će se nalazi izdavati za 24 do 48 sati”, rekao je on.

Mugoša je istakao da su juče distribuirali 20.000 brzih antigenskih testova i obučili zaposlene u zdravstvenim ustanovama, te da će se narednih dana krenuti i sa tom vrstom testiranja, što bi dodatno trebalo da smanji vrijeme čekanja na rezultate.

“Vijestima” se javilo više pacijenata koji su prije sedam dana testirani na novi koronavirus i još čekaju rezultate, a neki od njih tvrde da im za to vrijeme, uprkos simptomima, nije propisana terapija.

Mugoša je juče rekao da se znaju klinički protokoli i nema razloga da se rezultat čeka da bi se dala terapija, kao i da se po rendgenu pluća može utvrditi da li je kovid ili neka druga upala.

Izvor: Vijesti

Share.

About Author

Leave A Reply