U DOM ZDRAVLJA SAMO U SLUČAJU PRIJEKE POTREBE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Crnoj Gori trenutno je aktivno 100 slučajeva #COVID 19, od čega četiri u Beranama. Specijalista higijene u Domu zdravlja „Dr Nika Labović“, Marijana Ćulafić, smatra da COVID infekcija u ovom trenutku predstavlja jedan od najvećih globalnih izazova, koja pogađa sve aspekte društva, posebno zdravstveni sistem.

Da bismo umanjili mogućnost širenja infekcije, Ćulafić moli građane da u Dom zdravlja dolaze samo ako je to zaista neophodno i da za prepisivanje terapija i uputa, telefonskim putem kontaktraju svog izabranog ljekara.

„Ukoliko imaju neki od simptoma kao što su groznica, kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u mišićima, otežano disanje… treba da se jave ili izabranom ljekaru ili da pozovu Epidemiološku službu Doma zdravlja Berane na broj telefona 067/205-230 ili da se jave call centru Instituta za javno zdravlje na broj 1616“, naglasila je ona.

Ćulafić je istakla da građani, ukoliko dolaze u Dom zdravlja, obavezno nose maske, poštuju propisanu socijalnu distancu, daju tačne podatke za epidemiološku anketu, uvažavaju smjernice medicinske sestre na trijažnom punktu i da se što kraće zadržavaju u prostorijama te zdravstvene ustanove.

„Uz to, veoma je važno da vodimo računa o ličnoj higijeni, na prvom mjestu o redovnom pranju ruku, koje treba obavljati u trajanju od 20 – 30 sekundi, da ne kašljemo i kijamo u dlan, već u maramicu ili savijen lakat, da ne diramo rukama oči, nos i usta, da često provjetravamo i održavamo higijenu stambenog i poslovnog prostora, kao i da ograničimo putovanja“, rekla je specijalista Ćulafić.   

Zaključila je da do ovakve situacije „vjerovatno ne bi došlo ili bismo imali manji broj osoba sa pozitivnim nalazom da smo se pridržavali pravila i preporuka Kriznog medicinskog štaba“.

Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply