Sve više djece ima problem sa očima karakterističan za starije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Među djecom vlada nova epidemija, tvrde stručnjaci, a klinci se već u uzrastu od šest godina suočavaju s očnim bolestima koje su dosad bile karakteristične za osobe u starijem životnom dobu.

Riječ je o bolesti suvog oka, koja se javlja kod djece koja previše vremena provode zureći u ekrane, od televizije, preko pametnih telefona do tableta.

Posljedice bolesti suvog oka javljaju se kada suze ne mogu da obezbijede odgovarajuće ‘podmazivanje’ očiju.Bolest obično pogađa osobe u starosti od 50 do 60 godina, a ako se ne liječi, može biti izuzetno bolna sa simptomima kao što su umorne, crvene i osjetljive oči.

Oboljeli su upoređivali osjećaj s onim kada sjeckaju luk, odnosno, sa stalnim osjećajem žarenja.Sarah Farrant, optometristkinja odnosno inženjerka očne optike i specijalistica za suvo oko, kaže da se sve češće srijeće s djecom iz osnovne škole, koja s takvim stanjem dolaze u njenu ordinaciju u Somersetu.

Za to djelimično krivi povećanje vremena koje se provodi ispred ekrana, jer gledanje u ekran dramatično smanjuje stopu treptanja.

“Kada sam otvorila svoju kliniku prije 15 godina nije bilo ni jednog djeteta koje se pojavilo s takvim stanjem. Međutim, u posljednjih pet ili šest godina sve više djece viđam s bolešću suvog oka. Moj najmlađi pacijent imao je šest godina, što je nekada bilo nezamislivo”, objašnjava Sarah Farrant, a prenosi Daily Mail.

Ako se ne liječi, stanje može prouzrokovati nepovratno oštećenje nekih žlijezda u kapcima koje proizvode suze.

Share.

About Author

Leave A Reply