STUDENTI VMŠ NAJAVLJUJU PROTEST

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Studenti Visoke medicinske škole u Beranama vjerovatno će organizovati protest ispred Medicinskog fakulteta u Podgorici ukoliko im se ove godine ne omogući da upišu dvogodišnje master studije.

Oni su kazali za Pobjedu da će se u tom slučaju iskazati revolt protiv bivše uprave koja nije na vrijeme završila posao kada je trebalo akreditovati ove studije – 2017. godine.

– Nećemo organizovati protest protiv sadašnje uprave na čelu sa dekanom Medicinskog Miodragom Radunovićem koji je mnogo pomogao našem fakultetu, već protiv prethodnog dekana koji je Visoku medicinsku školu doveo u ovo stanje kakvo je sada – rekli su oni, misleći na prof. dr Gorana Nikolića.

Počinju, kako kažu, sumnjati da ranije nije obavljena akreditacija studijskog programa, zbog tadašnjeg sukoba Vlade Crne Gore sa rektorkom Radmilom Vojvodić.

– Počinjemo vjerovati da bi sve bilo bolje da je to ostalo tako kako je bivša rektorka govorila. Odgovornost pripisujemo prethodnom rukovodstvu. Nikolić je narušio ugled našoj ustanovi – rekli su studenti.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta su im kazali da su dobili zahtjev za licenciranje nedavno, 29. septembra i da moraju ispoštovati zakonsku proceduru, ali da će raditi sve po hitnom postupku.

– U odnosu na najavu radikalizacije smatramo ih legitimnim u svakom demokratskom društvu, bilo da se iskazuju kroz proteste ili medije – rekli su im iz resora Vesne Bratić.

Sa Univerziteta Crne Gore kazali su za Pobjedu da će za ovaj program raspisati konkurs za 15 dana ,,ako drugi završe preostali posao“.

Prorektor za nastavu Univerziteta Crne Gore prof. dr Veselin Mićanović je kazao da je proces akreditacije primijenjenog master programa na Visokoj medicinskoj školi u Beranama i Fizioterapiji u Igalu završen. U procesu je, kaže on, dobijanje licence Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Kada se to završi, slijedi sjednica Vlade i objavljivanje odluke u Službenom listu.

– Kada se ispune ovi uslovi, tek tada možemo raspisati konkurs. Na proces dobijanja licence ne možemo da utičemo, ali ukoliko se taj proces završi u narednih 15 dana UCG će raspisati konkurs – rekao je Mićanović.

Studenti su u martu ove godine zatražili od nadležnih da riješe propust što ranije nijesu akreditovane studije. Negodovali su što njihov program 2017. godine nije akreditovan po modelu 3+2 (osnovne i master studije), već je regulisana samo bečelor diploma. Kazali su da se osjećaju prevarenima, jer im je tada bilo obećano da će moći da upišu master studije.

Share.

About Author

Leave A Reply