SREDNJA STRUČNA ŠKOLA: REKORDAN BROJ UPISANIH, MEĐU NJIMA I LUČONOŠE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Srednja stručna škola u Beranama ove godine bilježi najveći broj upisanih učenika prvog razreda u poslednjih sedam godina.

Po prvi put od 2012. godine, u ovoj školi je formirano 5 odjeljenja prvog razreda sa ukupno 110 učenika što je, prema riječima direktora škole Nasera Gargovića, posledica dobre kampanje školske uprave i Ministarstva prosvjete, ali i napora da se poboljšaju uslovi rada i kvalitet nastave.

“Kampanja, koju smo radili zajedno sa Radio Beranama i građanima Berana urodila je plodom i zadovoljstvo mi je da mogu da saopštim da je u prvi razred ove godine upisano 110 učenika. Od školske 2012/13, kada smo upisali 130 učenika, broj upisanih bio je uvijek manji od 100. Ove godine, prvi put nakon 2012, formirali smo pet odjeljenja od kojih već dva imaju propisani broj učenika od 28 do 30. U pitanju su odjeljenja elektrotehničara za web i mobilne aplikacije i frizera. U odjeljenju elektrotehničara energetike, koje poslednje tri  godine nismo uspjevali da upišemo, imamo već 12 upisanih učenika, a u trećem stepenu kvalifikacija u elektroinstalaterima imamo povećanje sa 10, koliko ih je bilo prošle godine,  na 22 učenika”, kazao je Gargović.

On je istakao da je povećanju broja učenika u odjeljenjima koja se školuju za zanate u trogodišnjem trajanju doprinijelo i dualno obrazovanje, kao i stipendije za deficitarna zanimanja koje dodjeljuje Ministarsvo prosvjete.

“Prošle godine je pet naših učenika prvog razreda elektroinstalatera imalo stipendije od strane Ministarstva, a taj trend se nastavlja i ove godine. Nastavljamo i sa dualnim obrazovanjem. Već smo proširili saradnju sa poslodavcima i uključili po dva nova poslodavca i u oblasti elektroinstalacija i u oblasti usluga, a nadamo se da će to doprinijeti i povećanju broja učenika koji su uključeni u dualno obrazovanje. Stipendijama i dualnim obrazovanjem poboljšan je i standard porodica ovih učenika, što je dodatni plus za ove programe”, ističe Gargović.

Iako je ovu školu godinama unazad pratio loš imidž, stvari se od ove godine mijenjaju nabolje pa je, djelimično zahvaljujući i uvođenju bodovnih limita, izmijenjena i struktura učenika koji su odlučili da svoje školovanje nastave u ovoj školi.

“Ove godine u strukturi učenika imamo i značajan broj onih koji su odlični. U svim odjeljenjima prvog razreda ima bar dvoje ili troje odličnih, imamo i nosioce diplome Luča, a značajan je broj i vrlodobrih učenika. Pokušaćemo taj trend da nastavimo i dalje, da poboljšamo uslove rada u školi, da radimo na edukaciji nastavnog kadra, na zadovoljstvo i roditelja i učenika koji riješe da upišu našu školu”, kazao je Gargović.

Foto: Srednja stručna škola “Berane”

Povećanje broja učenika doprinelo je i povećanju broja časova što naročito raduje nastavni kadar škole, koji ove godine posle dužeg vremena ne mora da brine o ostvarenoj normi.

“Svi nastavnici imaju normu časova, a višak časova ustupili smo nastavnicima iz susjednih škola. Mali broj časova biće ustupljen i u vidu honorara. To je značajno jer utiče na sugurnost nastavnog kadra. Naši nastavnici se konstantno dodatno edukuju pa smo i ovaj raspust iskoristili za učešće u seminarima i edukacijama, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta nastave”, naglasio je on.

Počeo projekat obrazovanja odraslih

Srednja stručna škola od ove godine ima licencu i za obrazovanje odraslih, a obuka 7  polaznika za kvalifikaciju pomoćni keramičar, koja se sprovodi u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore,  već je u toku.

“Licencu za obrazovanje odraslih dobili smo početkom godine, a već od 1.septembra započeli smo sa obukom lica sa evidencije ZZZCG za zanimanje pomoćni keramičar. U planu je i projekat koji radimo u saradnji sa Opštinom Berane za obuku servisera računara i nadamo se da će realizacija započeti tokom oktobra. Nadam se da ćemo na ovaj način pomjeriti standard u obrazovanju u beranskom školstvu”, zaključuje Gargović.

Mirka Dević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply